"Перешкоди були безпрецедентні": Росія відчайдушно намагалася зірвати схвалення резолюції щодо Криму

"Перешкоди були безпрецедентні": Росія відчайдушно намагалася зірвати схвалення резолюції щодо Криму

Фото: Reuters

Документ буде використаний проти Москви у Гаазькому суді.

Росія намагалася перешкодити ухваленню Генеральною асамблеєю ООН резолюції щодо мілітаризації Криму і ці спроби були "безпрецедентними".

Про це на своїй сторінці у Facebook написав речник Постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко.

"Потуги перешкодити схваленню резолюції були безпрецедентні. Іноземні посли жалілися, що російська дипломатія викручувала їм руки, ноги і голови, але щось не клеїлося", - написав він.

За словами Ніколенка, коли Москва усвідомила, що документ таки пройде, російські дипломати вдалися до "кроку відчаю".

"Не від себе напряму, а через спини таких самих лідерів у сфері поваги до Статуту ООН та захисту прав людини – Ірану, Сирії, КНДР, Нікарагуа та Венесуели – внесли поправки в текст, які врешті проголосовані не були. Сенсу вони не мали ні за формою, ні за змістом. Примітно, що згодом від цієї токсичної команди відмежувалася навіть Північна Корея, яка була початковим співавтором цієї авантюри", - зазначив речник.

Ніколенко вказує на важливість значення резолюції для України. За його словами, це елемент стратегії політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського конфлікту. Як і раніше схвалені кримські резолюції, він буде використовуватися для притягнення Москви до відповідальності. У коментарях до свого посту Ніколенко написав, що логічним завершенням дипломатичної роботи буде Гаазький суд, а до цього - міжнародні суди та посилення санкцій проти РФ.

ООН вимагає від Росії як держави-окупанта вивести свої збройні сили з Криму. Відповідна резолюція сьогодні була...

Опубліковано Oleg Nikolenko Понеділок, 17 грудня 2018 р.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН висловила серйозну стурбованість з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Російською Федерацією. За відповідну резолюцію "Проблема мілітаризації АР Крим та м.Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів", проголосували у понеділок, 17 грудня, на засіданні Генеральної асамблеї ООН. 66 країн-членів проголосували "за", 19 - "проти", 72 - утримались.

Згідно з текстом ухваленого документа, Генасамблея підкреслює, що присутність російських військ у Криму суперечить національному суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України і підриває безпеку і стабільність сусідніх країн і європейського регіону. 

У Генасамблеї ООН обговорюють резолюцію про нарощення військової сили в Криму

У Генасамблеї ООН обговорюють резолюцію про нарощення військової сили в Криму

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Сесія Генасамблеї ООН. Головне
Наступна публікація