Перше гучне затримання з оточення Порошенка. Головне про справу Гладковського та корупцію в оборонній галузі

Перше гучне затримання з оточення Порошенка. Головне про справу Гладковського та корупцію в оборонній галузі

Фото: УНІАН

Колишнього першого заступника секретаря РНБО підозрюють у зловживанні службовим становищем.

17 жовтня працівники НАБУ затримали керівника корпорації "Богдан" (належить експрезиденту і нардепу Петру Порошенку) та колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського. Перед затриманням він хотів вилетіти з України - мовляв, на міжнародну автобусну виставку до Брюсселя. Його затримали в ресторані на бориспільській трасі. Гладковського підозрюють у корупції та зловживанні службовим становищем під час закупівель для оборонної галузі.

Це перше гучне затримання з оточення експрезидента Петра Порошенка.

ТСН.ua зібрав найголовніше, що відомо про затримання Олега Гладковського.

СКАНДАЛ ІЗ ГЛАДКОВСЬКИМ

Наприкінці лютого 2019 року журналісти-розслідувачі оприлюднили масштабне розслідування про корупцію і розкрадання в оборонному комплексі України. За їхніми даними, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетний друг і партнер Порошенка, ексчлен РНБО Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор і гендиректор "Укроборонпрому" Павло Букін.

Зазначимо, що до 2014 року Олег Гладковський мав прізвище Свинарчук. Про одну з версій зміни прізвища заявив тодішній журналіст-розслідувач, а нині нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський:

"Чому через два дні як виграв Порошенко, він змінив прізвище. Тому що в Росії він володіє бізнес-імперією як Свинарчук, а тут заступник голови РНБО як Гладковський".

Журналісти також оприлюднили секретну переписку учасників злочинної схеми, внутрішні документи, докази домовленостей про хабарі. Розмір розкрадання становить не менше 250 мільйонів гривень.

НАБУ відкрило кримінальне провадження, а Гладковського звільнили з РНБО.

Тодішній президент України Петро Порошенко після оприлюднення журналістського розслідування увів в дію рішення РНБО про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення.

Нинішній президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону 10 жовтня заявив про те, що невдовзі слід очікувати результати щодо справи фігуранта резонансного розслідування про корупцію в "Укроборонпромі" та колишнього члена РНБО Олега Гладковського.

ЯК І ДЕ ЗАТРИМУВАЛИ

17 жовтня Гладковський приїхав до аеропорту "Бориспіль". Він намагався вилетіти з України, втім його не випустили з країни.

Згодом Гладковський вирушив до ресторану біля Бориспільської траси. Там його затримали працівники Національного антикорупційного бюро.

У НАБУ уточнили, що затримання Гладковського відбулося через підозру у зловживанні службовим становищем (ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

"Слідчі дії тривають. Наразі це вся інформація, яку ми можемо повідомити з огляду на збереження таємниці слідства. Деталі – згодом", - зазначили в пресслужбі НАБУ.

НАБУ затримало колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського

НАБУ затримало колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського

ЩО КАЖЕ ГЛАДКОВСЬКИЙ ПРО СВОЄ ЗАТРИМАННЯ

В ексклюзивному коментарі ТСН затриманий Гладковський телефоном повідомив, що всі звинувачення щодо нього лише "фейки" і нарікає, що ніхто йому не повідомив причин затримання.

"У нас ніхто нічого не говорить. Продовжують робитися ті фейки, які вже робляться щодо мене тривалий час. Оце про що говориться (оприлюднені підозри – ред.) – це повна дурниця", - заявив Гладковський. 

Під вечір 17 жовтня стало відомо, що Гладковський оголосив голодування.

"Олег Гладковський називає незаконним його затримання та на знак протесту проти свавілля правоохоронних органів оголошує голодування", - йдеться в повідомленні пресслужби корпорації "Богдан".

ЯК КОМЕНТУЮТЬ ЗАТРИМАННЯ ГЛАДКОВСЬКОГО В ОТОЧЕННІ ПОРОШЕНКА

Нардеп і співголова депутатської фракції партії "Європейська солідарність" Артур Герасимов зазначив, що Гладковський співпрацював зі слідством і за останні кілька місяців неодноразово виїжджав з України і повертався до України.

"Що стосується розслідування, то сам Петро Порошенко і наша команда більше за інших зацікавлена у прозорості і ефективності розслідувань. Наприклад, саме Порошенко у ситуації "Укроборонпрому" зробив все, щоб було неупереджене розслідування. Гладковський тоді був звільнений з посади, а Порошенко звернувся до НАБУ  з проханням розслідувати цю справу. Зараз вже зрозуміло, що то була чисто передвиборча технологія", - наголосив Герасимов.

Він також сказав, що затримання Гладковського не пов'язане з "Укроборонпромом", а пов'язане із закупівлею автомобілів МАЗ.

"Все нормально, аби не два "але". МАЗи на десятки мільйонів гривень закуповуються навіть зараз. А друге питання - у будь-кого з армійців запитайте, який із вантажних автомобілів він хотів би отримати? Я, коли був на передовій, запитував. У першу чергу хочуть отримати МАЗи. Якщо серйозно, то події, які сталися сьогодні, стосуються "формули Штайнмаєра", капітуляції і розведення військ. Якщо хтось думає, що сьогоднішнім шоу відірве увагу від капітуляції, то він глибоко помиляється", - сказав нардеп. 

У корпорації "Богдан" затримання їхнього нинішнього президента Олега Гладковського називають "безпідставним та політично заангажованим". Мовляв, він не хотів втекти за межі України, а просто прямував на виставку автобусної техніки до Бельгії.

"17 жовтня 2019 року О.В.Гладковський прямував на світову виставку автобусної техніки Bus World 2019, яка розпочинає свою роботу 18 жовтня у Брюсселі. Він був офіційно запрошений на цей захід і мав на меті взяти участь у низці запланованих ділових перемовин, як очільник провідної автомобілебудівної корпорації", - зазначили в пресслужбі компанії.

У "Богдані" також заявили, що "такі дії силовиків дуже схожі на політично вмотивовані, як це було з обшуками просто у переддень виборів, і вказують на керування силовими відомствами держави у ручному режимі на догоду гарній телевізійній картинці та переключенню соціальної уваги від реальних проблем у економіці країни".

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПІДОЗРУ

18 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили Гладковському про підозру. 

Згідно з даними слідства, експосадовець використав надану йому владу і службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він є кінцевим власником, а саме — ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс". Внаслідок таких дій державі завдано понад 10,62 млн грн збитків.

Окрім цього, детективи НАБУ встановили, що колишній посадовець не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі Києва, про які йому було достовірно відомо. Йдеться про доходи у розмірі: 54 тис. дол. США (за 2016 рік), 63 тис. дол. США (за 2017 рік) та 47,5 тис. дол. США (за 2018 рік). 

ОБРАННЯ ЗАПОБІЖНОГО ЗАХОДУ ТА ВИХІД НА ВОЛЮ

у суботу, 19 жовтня, Вищий антикорупційний суд обрав для Гладковського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів. Суд залишив можливість Гладковському внести заставу у розмірі 10 млн 623 тис. 130 грн.

Спеціальна антикорупційна прокуратура просила взяти Гладковського під варту на 2 місяці з альтернативою внесення застави у розмірі 100 млн 782 грн.

У понеділок, 21 жовтня, родичі внесли за колишнього посадовця заставу у розмірі 10,6 млн грн. Гладковський покинув ізолятор близько 15:15, з пресою майже не спілкувався. Лише зазначив, що продовжить голодування, яке оголосив після затримання. Адвокати експосадовця вже готують апеляцію.

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Затримання Гладковського
Наступна публікація