Перше інтерв’ю нового глави АП: Богдан розповів про головні завдання, стосунки з РФ і стиль влади Зеленського

Перше інтерв’ю нового глави АП: Богдан розповів про головні завдання, стосунки з РФ і стиль влади Зеленського

Фото: УНІАН

Керівник адміністрації Зеленського відповів на запитання в ефірі телеканалу "112. Україна".

Кінцеві рішення щодо найважливіших питань, які можуть розколювати суспільство, має приймати сам народ на референдумі. Про це заявив новий керівник Адміністрації президента Андрій Богдан в ефірі телеканалу "112. Україна".

Дострокові вибори Ради

Основним завдання влади є провести вибори до Верховної Ради з високою оцінкою від суспільства і міжнародних організацій. "Ми хочемо показати, що Україна – це цивілізована держава, де можна грати по правилах, де можна вигравати", - зауважив він. Богдан заявив, що розпуск парламенту "абсолютно відповідає Конституції", а всі суперечки у ВР навколо юридичних аспектів цього питання закінчилися тим, що "всі присутні на консультаціях погодилися йти на вибори".

У середу парламент також розгляне зміни до існуючого закону про вибори, бо на повноцінний новий закон і процедуру його схвалення банально не вистачає часу. Богдан запевнив, що команда Зеленського не відмовляється від ідеї відкритих списків, але саме на цих виборах її реалізувати не вийде, тому пропонується, щоби вони пройшли за пропорційною системою і зниженим до 3% прохідним бар’єром. "Оце такий компроміс, який було досягнуто", - зауважив він, але висловив сумнів у тому, чи будуть голоси під таке рішення у сесійній залі.

Відставка уряду

"Ми розуміємо, що є бажання у старих посадовців, які ментально старі, а не за віком, максимально скинути можливі проблеми на президента Зеленського. Причому, в перші ж дні. Проте хочу засмутити пана прем’єр-міністра – ніхто плакати не буде, якщо він таки внесе таке подання. Кінець історії України не станеться. В Україні, як і в будь-якій державі існує принцип безкінечності влади. Влада, той чи інший орган, працює, поки не буде призначено новий склад. Тому не проблема – нехай іде. Буде виконувати обов’язки перший віце-прем’єр. Будуть виконувачі обов’язків міністрів. В історії України це було багато разів. Жодного колапсу не станеться. І можливо, це буде одне з найбільш правильних рішень пана прем’єр-міністра, якщо він таки зробить - публічне самознищення", - сказав Богдан.

Нові призначення

За словами Богдана, пріоритетними кандидатурами на державні посади наразі є члени команди, котрі пройшли шлях президентських виборів. Але також в АП розглядають можливості призначень молодих людей, які мають належні знання та досвід. Стосовно чуток про можливість призначення Олександра Данилюка на посаду секретаря РНБО Богдан зауважив, що рішення наразі немає. "Так, дійсно, розглядається така кандидатура. Проте чи буде вона прийнята президентом – поки що остаточно невідомо", - сказав керівник адміністрацію. Також Данилюку він дав оцінку "високого спеціаліста". На думку Богдана, посади в РНБО і Міноборони мають обіймати не професійні військові, а менеджери, котрі користуватимуться довірою західних партнерів і наведуть лад у сфері закупівель та "Укроборонпромі".

Позитивним процесом Богдан назвав те, що "від політики відходять політики гнізда Кучми". "Час міняти покоління", - заявив він і додав, що радітиме, якщо через п’ять років молодша команда змінить команду Зеленського. Власний же стиль, як керівника АП, Богдан визначив так:  "Наш стиль – це публічність. Ми хочемо будь-які наші дії виходити і моментально пояснювати". "Призначили мене – у перший день я прийшов і пояснюю", - заявив він. Однак конкретизувати імена кандидатів на посади керівників ГПУ, міністерств тощо Богдан не став і при цьому послався на досвід бюрократичної роботи. "Неможна відкривати кандидатури до самого призначення", - заявив він.

Стосунки з Росією

Першочерговим завдання Богдан назвав звільнення українських військовополонених. Для цього Київ готовий застосовувати політику "батога і пряника". "Ми посилаємо сигнали, і робимо це відкрито, до влади Росії, що ми готові розмовляти і ми готові до компромісів. Поки що немає ніяких сигналів, що вони на це погоджуються", - зізнався очільник АП. Тому, на його думку, необхідним є звернення до західних партнерів із прохання посилювати тиск на РФ за допомогою санкцій. Однак при цьому Богдан дав зрозуміти, що його адміністрація готова почути і врахувати побажання Москви щодо формування договороспроможної групи для перемовин у Мінську та її персонального складу. "Ми змушені шукати компроміс", - констатував він. Але при цьому відмовився від позначення "червоних ліній", за які нова влада України не зможе відійти.

Ціна на газ і тарифи

"Ми розглядаємо різні шляхи щодо зменшення ціни на газ. На цю тему ми розмовляли з багатьма спеціалістами", - розповів Богдан. І пояснив, що рішення прийматимуться тільки після консультацій із міжнародними партнерами. "Тому що залежність України від МВФ та інших організацій дуже велика", - зауважив керівник АП і висловив жаль із приводу такої ситуації, яка склалася за часів попередньої влади. "Ми поставлені в таку ситуації, що ми маємо погоджувати рішення", - заявив він і додав, що інакше це може мати небажані наслідки в кредитній і банківській сферах.

Керівництво "Нафтогазу"

"Не з нашої волі не нами призначений пан Коболєв на посаду голови НАК "Нафтогаз України", - сказав Богдан і додав, що "у нас немає зараз інструментів, щоб давати оцінку тій чи іншій його діяльності".

Маркери зростання економіки

На думку Богдана, українці мають відчути і побачити конкретні приклади змін на краще. І хоч президент безпосередньо не відповідає за економіку, він шукатиме можливостей появи таких сигналів, зокрема, стимулюванням масштабного ремонту доріг обласного і державного значення. Також команда Зеленського вивчає досвід залучення іноземних компаній до управління митницею – зі слів Богдана, британські управлінці можуть забезпечити підвищити надходження до бюджету в 2-3 рази вже найближчим часом.

"Ми всі зрозуміли, що запит суспільства – це не мова, віра, армія. Запит суспільства – це економіка і світ. Тому, йдучи під цими гаслами, ми, звичайно, будемо досягати пріоритетних засад розбудови України, її економіки", - наголосив Богдан. Він вважає, що значення України, як транзитної держави, має зрости в рази. Однак насамперед "економіка – це наслідок припинення війни і мирної ситуації". Тому основою розвитку країни нова влада бачить завершення війни.

Референдуми

Можливі домовленості з РФ щодо миру на Донбасі мають не тільки бути прийнятними для президента і пройти ратифікацію у Верховній Раді – на них має дати згоду український народ на вільному волевиявленні. "Щоб народ України прийняв це рішення", - пояснив Богдан. Він запевнив, що закон про референдум буде серед пріоритетів влади. А радитися з людьми нова команда готова не лише з цього питання, а багатьох інших, аби люди брали безпосередню участь у державному управлінні та відчували за нього власну відповідальність.

Переслідування попередників

Це питання не є пріоритетом для нової влади. "Нам не варто зараз кинути шлях розвитку і починати займатися тим, щоб наздоганяти тих чи інших персонажів", - сказав керівник АП. Однак така позиція не означає відсутності відповідальності в представників попередньої команди, якщо підстави для кримінального переслідування виявляться вагомими. "При наявності 100-процентних доказів учинення злочину будь-якою особою, навіть найвищими особами минулої влади, звичайно, ми будемо безкомпромісні. Тут не допоможуть ні гроші, ні будь-які заслуги", - запевнив Богдан.

Також він запевнив, що нова влада не займатиметься тиском на суд, а закон має самоврегулювати будь-яку ситуацію – зокрема і там, де хтось говорить про політичні репресії. На думку Богдана, такі справи без адміністративного тиску просто розваляться.

Зміна Конституції

Змінити Конституцію хотіли кожен із попередніх президентів, які ініціювали різноманітні асамблеї, комісії тощо. Команда Зеленського не вважає український Основний Закон досконалим, але реформування його не знаходиться серед першочергових планів. Богдан заявив, що до цього питання його адміністрація може повернутися, але точно це станеться не зараз. "Це точно не перші роки правління новообраного президента", - запевнив він.

Новим головою Адміністрації президента став юрист Андрій Богдан

Новим головою Адміністрації президента став юрист Андрій Богдан
Стаття з добірки новин:
Відставка Богдана
Наступна публікація