"Перший дзвіночок закінчення демократії в Україні". Фракція "ЄС" розкритикувала "вигнання" Геращенко з Ради

"Перший дзвіночок закінчення демократії в Україні". Фракція "ЄС" розкритикувала "вигнання" Геращенко з Ради

Фото: УНІАН

Геращенко запевнила, що її виступ був "за Джойсом, але партер сприйняв його за Фрейдом".

Народні депутати від фракції "Європейська солідарність" блокували трибуну через рекомендацію Комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради позбавити нардепку Ірину Геращенко права брати участь у роботі п'яти пленарних засідань.

Нардеп Микола Княжицький оприлюднив заяву "Європейської солідарності":

"Щойно стався безпрецедентний випадок. На засіданні регламентного комітету комітет вирішив рекомендувати ВР без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата Геращенко права брати участь у п'яти пленарних засіданнях ВР і довести таке рішення до відома виборців через газету "Голос України", - заявив він.

За словами Княжицького, за відповідне рішення проголосували представники лише однієї фракції - "Слуга народу".

"Представники всіх інших фракцій проголосували проти. Це рішення було ухвалено через те, що Ірина Геращенко сказала з цієї трибуни, цитую: "Друзі, ви знаєте, п’ять років тому "зелені чоловічки" захопили Крим, зараз "зелені чоловічки" захоплюють український парламент і насправді повністю його перекреслюють. У цих словах Ірини Геращенко не згадувалося жодної фракції, жоден народний депутат. Ірина Геращенко, як і всі ми, протестувала проти згортання демократії в Україні, проти встановлення диктатури і тоталітаризму, які справді дорівнюють фактам знищення України і чинять різні "зелені чоловічки". Жодної образи тут очевидно не було", - додав нардеп.

Водночас Княжицький запевнив, що рішення комітету суперечить Конституції України, тому що, "скасовуючи депутатську недоторканність, ми дозволили депутату з цієї трибуни висловлюватися спокійно і вірно".

"Це рішення обмежує право наших виборців, які голосували за "Європейську солідарність". Це рішення обмежує право нашої фракції, оскільки Ірина Геращенко не просто депутат, а співголова нашої фракції. Ми вважаємо це рішення неконституційним, недемократичним, принизливим", - наголосив депутат. 

Окрім цього Княжицький звернувся до всіх нардепів із попередженням, мовляв, "завтра те саме скажуть вам".

"Влада все одно зміниться, незважаючи, що хтось бажає побудувати диктатуру. Хтось за висловлювання буде опинятися у в’язниці. Це перший дзвіночок закінчення демократії в Україні, якого ніколи не було за роки української незалежності. Я прошу вас не підтримувати обмеження демократії. Я прошу вас бути солідарними і відповідальними. Я прошу вас разом будувати Україну. Ми фракція опозиційна, але конструктивна і ми готові з усіма співпрацювати. Ми просимо вас не встановлювати диктатуру, поважати права всіх виборців і бути солідарними", - резюмував він.

Після цього нардепи від "Європейської солідарності" повернулися на свої місця.

Своєю чергою сама Геращенко згодом дала коментар журналістам у кулуарах Ради, назвавши себе "жертвою антидемократичних рішень".

"Я є прикладом першого прецеденту, коли народного депутата України, який представляє мільйони виборців намагаються позбавити права голосу та виступу у парламенті. Це є порушенням Конституції та прав виборців. Я розумію, що комусь може не подобатися інша думка, але обов'язок влади — шанувати права меншості. Щодо виступу - я в своєму емоційному виступу наводила образи за Джойсом, але партер сприйняв їх за Фрейдом", - заявила вона, зазначивши, що "я - не провокатор".

#Наживо Брифінг Ірини Геращенко: Мені здається, що зараз я стаю першою жертвою недемократичних рішень. Я є прикладом першого прецеденту, коли народного депутата України, який представляє мільйони виборців намагаються позбавити права голосу та виступу у парламенті. Це є порушенням Конституції та прав виборців. Я розумію, що комусь може не подобатися інша думка, але обов'язок влади — шанувати права меншості.

Опубликовано Європейська Солідарність Четверг, 12 сентября 2019 г.

Нагадаємо, 10 вересня із трибуни Верховної Ради Ірина Геращенко назвала своїх колег від "Слуги народу" "зеленими чоловічками".

"П’ять років тому "зелені чоловічки" захопили Крим. Зараз "зелені чоловічки" захоплюють український парламент. І повністю його перекреслюють", - сказала вона.

Заява Геращенко викликала бурхливу реакцію залу. Своєю чергою голова парламенту Дмитро Разумков різко відповів на її слова.

"Я думаю, не варто порівнювати народних депутатів України з тим, що спостерігали в 2014 році. Це неприпустимо в парламенті нашої держави", - обурився він.

Після цього трибуну оточили представники фракції "Європейська солідарність" та звинуватили Разумкова у "переслідуванні" Геращенко, вимагаючи дати слово нардепці.

"Ми бачимо в цій сесійній залі, як Верховна Рада незалежної України перетворюється на парламент АРК Крим. Зараз весь світ бачить, як опозицію спочатку відсадили на "гальорку", потім її захлопують і перекрикують і далі, навіть не прийнявши ще закон із цинічною назвою "Про протидію прав народних депутатів щодо законодавчої ініціативи", його вже виконують", - додала Геращенко під вигуки "Ганьба!".

Зазначимо, таким чином представники "Європейської солідарності" відреагували на внесення на розгляд на засіданні парламенту законопроєкту "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури", який раніше не був включений до порядку денного.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація