Перший тиждень після виборів: що очікують від Зеленського та які "палиці в колеса" вже поставив Кремль

Перший тиждень після виборів: що очікують від Зеленського та які "палиці в колеса" вже поставив Кремль

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Росія одразу ж вдалася до ескалації ситуації на Донбасі.

Через тиждень після завершення другого туру президентських виборів в Україні переможець задумався про розпуск парламенту, однак конкуренти вже підготували йому сюрпризи. А деякі передвиборчі обіцянки вже здаються тепер непідйомними.

Як минув цей тиждень після виборів йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

"Усім країнам пострадянського союзу. Подивіться на нас – усе можливо!" - це перша програмна заява Володимира Зеленського після перемоги на виборах президента України.

Насамперед, вона була адресована Росії і відповідь Кремля не забарилася. Тим часом Петро Порошенко визнав свою поразку  і привітав переможця та український народ з успішними, вільними і мирними виборами глави держави.

Президентські вибори-2019: як минув тиждень після фінального голосування

Президентські вибори-2019: як минув тиждень після фінального голосування

"Загалом ми хочемо оцінити день виборів як такий, що минув безконфліктним способом, з належним дотриманням норм законодавства, відповідно до міжнародних стандартів. Системних порушень, які б мали ознаки таких, що можуть впливати на кінцевий результат волевиявлення громадян, зафіксовано не було", - зазначила голова громадської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Прихильники Петра Порошенка влаштували мітинг біля Адміністрації і ось ці кадри точно залишаться в історії: президент бере в руки телекамеру та власноруч фіксує мить для сімейного архіву.

Світ визнав і вибори, і вибір. Впродовж короткого часу Зеленського офіційно привітали з перемогою глави США, Євросоюзу, усі сусіди, крім Росії. Західні союзники та партнери України заявили, що підтримка державного курсу та реформ не зникне. Зокрема, й спростували міф про скасування безвізового режиму з ЄС.

"Чому ми маємо скасовувати безвізовий режим?! Ні! Я не бачу жодної загрози. Україна просто має дотримуватися своїх зобов’язань, прописаних в Угоді про Асоціацію і я не маю сумнівів, що й ми будемо дотримуватися своїх зобов’язань. Технічно, ми завжди допоможемо в реформах, коли ви побачите таку потребу", - зазначив голова місії ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі.

Політичні лідери України теж зійшлися в спільній думці, порозумілися щодо майбутнього президента.

"Я поважаю волю громадян і хочу привітати Володимира Зеленського з обранням на посаду президента і побажати йому мудрості і твердості на шляху, яким іде українська держава", - заявив очільник парламенту Андрій Парубій.

Власне, як бути з парламентом – це перше запитання, на яке в практичному розумінні треба дати відповідь новому президенту. Причому, найімовірніше, в процесі переходу влади.

"Ні, безвладдя немає, в нас є відповідно уряд, він працює. У нас є Верховна рада. На жаль, в нас немає більшості. Від 2016 року в нас немає коаліції насправді. І це є підставою, чому Володимир Зеленський міг би розпустити парламент", - зазначає експерт Міжнародного центру політичних досліджень Максим Степаненко.

Нині невідомо, чи піде на розпуск парламенту Володимир Зеленський, навіть маючи формальні підстави. Виборчу вигоду від цього мають усі фаворити останніх змагань: і він, і Петро Порошенко, і Юлія Тимошенко. Сам майбутній президент вже зауважив, що Центрвиборчком зволікає з оголошенням результатів виборів ще й тому, щоб зберегти Верховну Раду і нинішньому складі.

"Президент, який має підтримку 73%, має, принаймні, право думати про це! І має право мати цю можливість!" - наголошував він.

У ЦВК вже відповіли, що, навпаки, опрацьовують результати виборів з безпрецедентною швидкістю, а інаугурація відбудеться до кінця травня, тобто, щонайпізніше, в останній день весни.

Великий бізнес цими днями намагається налагодити контакти з новим президентом. Вже оприлюднені базові очікування підприємців.Серед них першою є вимога призначати силовиками людей з бездоганною репутацією. Крім того, підтримка антикорупційних органів та структурних реформ.

Уповноважені члени команди Зеленського вже підтвердили, що цим і керуватимуться.

"Початкові кроки будуть простими та популярними і в суспільстві, і серед бізнесу. Зняття імунітету, імпічмент, підтримка нового закону про вибори за відкритими списками, без мажоритарки, покарання за кнопкодавство, за незаконне збагачення, запровадження служби фінансових розслідувань, позбавлення правоохоронців контролю за економічною діяльністю", - повідомив член команди Зеленського та колишній міністр Айварас Абромавічус.

Бізнес підкреслює, що новий президент не має часу на розкачку. Макроекономічна стабільність та залучення інвестицій – ці слова мало що кажуть пересічними громадянам, але на практиці означають економічне зростання.

"Як правило, медовий місяць триває не так довго. Якщо ми кажемо про нового президента… За перші сто днів треба вже показати позитивні зрушення, які можуть сказати, що тримаємося в правильному напрямку", - повідомила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

Тим часом, Путін почав шантаж і випробовування української влади  ще до інавгурації нового президента  - такий собі карточний трюк з підняттям ставок. Саме так, у період 2014 року він анексував Крим, і запустив свою "Новоросію". Тепер це оголошення енергетичної блокади, і маневр з роздаванням російських паспортів

Жодних елегантних дипломатичних ходів. Москва звикла ламати - принаймні коли здатна. До прямих переговорів ще далеко, ближче - до набрання президентських повноважень Володимиром Зеленським. Але це навіть добре, що кремлівський стиль не змінився - принаймні новому главі держави Росія  чітко окреслила свої наміри.

Сергій Швець

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація