Петренко розповів, як Україна воює з Росією у міжнародних судах

Петренко розповів, як Україна воює з Росією у міжнародних судах

Фото: Право на владу

Деякі позови розглядаються вперше в історії.

Україна вперше в історії світового судочинства ініціювала низку позовів проти Росії, по яким до цього не було практики розгляду в міжнародних судах.

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Європейський суд з прав людини розглядає три великі позови України проти Росії, хоча за всю свою історію він розглянув 16 справ. Ще є міжнародні комерційні арбітражі, куди пішли наші державні компанії, приватні і державні банки, щоб компенсувати збитки, пов'язані з окупацією Криму і частини Донбасу", - сказав Петренко.

Окрім того, за його словами, зараз готується великий позов, який буде поданий до Міжнародного суду ООН. Наразі Мін'юст проходить процедуру судового врегулювання.

"По всім законам міжнародного права і справедливості ми праві, бо це наша територія, а росіяни її захопили, вони є агресорами і варварами, які у 21 сторіччі на території Європи зробили те, що було зроблено у 20 сторіччі під час Другої світової війни", - зазначив міністр.

Також, за словами Петренка, по всій Україні п'ять тисяч адвокатів безкоштовно допомагають переселенцям з Криму та Донбасу подавати індивідуальні справи проти Росії. Вже близько 800 таких скарг подано до ЄСПЛ.

Петренко каже, що індивідуальні справи розглядаються швидше, ніж міждержавні і він впевнений, що переселенці виграють у суді.

"Я впевнений, що російські чиновники, які розв'язали війну проти України, понесуть відповідальність - не лише грошима, але й кримінальну", - заявив міністр.

Також Павло Петренко вважає, що суд у Гаазі розгляне справу про збитий літак МН17.

Європейський суд розглядає три великі позови України – Петренко

Європейський суд розглядає три великі позови України – Петренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація