Підручники матері Хорошковського дорожчі за книжки для сліпих

Підручники матері Хорошковського дорожчі за книжки для сліпих

Видавці і колишні працівники Міносвіти дивуються ціні 647 грн. за примірник / Фото: profspilka.kiev.ua

Найдорожчі серед усіх книжки для сліпих все одно дешевші за підручники, які написала мати першого віце-прем'єра.

Собівартість звичайного шкільного підручника може дорівнювати 647 гривням лише за умови дуже високого гонорару авторів.

Про це УНІАН розповів видавець і письменник Дмитро Капранов.

За його словами, собівартість книжки складається з двох частин - авторська, інтелектуальна (гонорар автора, верстальника тощо) і матеріальне виготовлення.

Якщо це книжка в шкіряному окладі, на пергаментному папері, з ручними тисненням, то вона може коштувати будь-яку суму, каже Дмитро Капранов.

"Але щось я сильно сумніваюся, що видані підручники такої якості. А якщо там немає чудес поліграфічного виконання (а чудес у шкільних підручниках не буває), то такої ціни бути не може. Якщо гонорар дуже високий, то на накладі 300 примірників справді можна накрутити дуже високу собівартість. А ми ж знаємо, хто автор цього підручника...", - каже Капранов.

Сама мама урядовця запевняла, що її особистий гонорар становитиме близько двох з половиною тисячі гривень.

Президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін теж не виключає, що можна надрукувати книжки і по 600 гривень за екземпляр. Водночас каже, що дешевші способи друку навіть для невеличких тиражів існують.

"Вартість тиражів по 200-300 примірників досить висока, особливо коли виконується офсетний друк. Скільки воно коштуватиме - 400 чи 600 гривень, - важко сказати", - каже Афонін, але додає, що є дешевші способи друку - наприклад, цифровий.

Колишні посадовці міністерства освіти космічними цінами на підручники здивовані, навіть враховуючи малі тиражі.

Кажуть, найдорожчими завжди вважалися книжки для дітей з вадами зору, надруковані шрифтом Брайля, адже там дуже складна технологія виготовлення і процес транспортування у спеціальних коробках. І то їхня вартість ніколи не сягала таких захмарних цін.

Нагадаємо, Міносвіти закупило підручники української мови для учнів 1 класів шкіл з польською мовою навчання. Ціна одного примірника склала 647 грн.

Серед авторів підручника мати першого віце-прем'єра Ольга Назарівна Хорошковська. У Міносвіти ціну за ці підручники назвали обгрунтованою і роз'яснили, чому вони стільки коштують.

Тим часом нардеп Лілія Григорович направила звернення до генпрокурора та голови Державної фінансової інспекції України щодо неефективного використання Міносвіти державних коштів під час друку підручників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація