Підсумки роботи Ради за рік: нардепи підтримали 16% всіх законів, а президент став найкращим лобістом

Підсумки роботи Ради за рік: нардепи підтримали 16% всіх законів, а президент став найкращим лобістом

Експерти підбили підсумки роботи Верховної Ради за 2015 рік / Фото: expres.ua

З майже 5 тисяч зарєестрованих законопроектів, Рада прийняла лише 765

Інститут президента є найефективнішим суб'єктом законодавчої ініціативи в Україні.

До такої думки дійшли експерти громадянської мережі "ОПОРА".

За словами керівника "ОПОРИ" Ольги Айвазовської, президент також є і найбільшим лобістом у Верховній Раді. "Мова йде не про президента Петра Порошенка, а про тенденцію, яку ми зафіксували, починаючи з 2012 року", - повідомила Айвазовська.

На підставі результатів моніторингу, 85% законодавчих ініціатив, які виходять від президента України (58 з 68 документів), які були внесені на розгляд у парламент - були підтримані депутатами.

При цьому, за 2015 рік було зареєстровано більш 4780 законопроектів і постанов, що значно перевищує показник за попередній рік 7-го скликання Верховної Ради.

Було розглянуто 28% від усіх зареєстрованих законопроектів. Депутати результативно проголосували за 765 законодавчих ініціатив, що становить 16% від загальної кількості зареєстрованих у парламенті проектів нормативних документів та 57% від числа розглянутих в Раді за цей час законопроектів. З усіх 765 прийнятих документів 597 було ініційовано депутатами, 110 – Кабінетом міністрів і 58 – президентом.

Крім того, на першому місці серед політичних партнерів у парламенті виявилися фракція "Народний фронт", яка голосувала разом з "Блоком Петра Порошенка" і Радикальною партією Олега Ляшка. Спільно було підтримано 94% і 83% ініціатив відповідно. У свою чергу, БПП та Радикальна партія знайшли розуміння під час голосування за 81% законопроектів. "Батьківщина" разом з "Народним фронтом", БПП підтримали 68% законодавчих ініціатив. "Самопоміч" з БПП і "Народним фронтом" підтримали 67% і 66% поданих законопроектів відповідно.

Менше спільних голосувань між "Опозиційним блоком" і іншими фракціями і депутатськими групами парламенту – показник підтримки не перевищує 3%.

Найпрацелюбнішими партіями вважаються "Народний фронт" та "Самопомоч". Найменш активно відвідували пленарні засідання Верховної Ради представники фракції "Опозиційний блок" (68%) і депутатської групи "Відродження" (67%).

За кількістю змістовних законопроектів лідирують депутати Олег Ляшко (155), Віктор Галасюк з фракції Радикальної партії і Руслан Князевич з "Блоку Порошенка" (144), Андрій Кожем'якін з "Батьківщини" (137), позафракційний Юрій Левченко (партія "Свобода") (135), Людмила Денисова з "Народного фронту" (131) та позафракційний, член партії "Свобода" Михайло Головко (128).

За підрахунками "ОПОРИ", за рік роботи Верховної Ради нинішнього скликання найбільш активно брав участь в обговореннях питань порядку денного пленарних засідань Олег Ляшко, який виступав 361 раз. Серед найбільш активних ораторів - голова фракції "БПП" Юрій Луценко (233 виступи), голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк (167), нардеп Віктор Галасюк (154), нардеп Андрій Кожем'якін (125).

Найактивнішим спікером "Народного фронту" стала Вікторія Сюмар (99 виступів), "Опозиційного блоку" - Олександр Долженков (97), депутатської групи "Відродження" - Олег Кулініч (32), "Воля народу" - Володимир Литвин (31). Серед позафракційних депутатів найчастіше виступав на пленарних засіданнях член ВО "Свобода" Юрій Левченко (179).

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація