Підтримка реформ під загрозою: посли G7 відреагували на рішення Смолія звільнитися через "політичний тиск"

Підтримка реформ під загрозою: посли G7 відреагували на рішення Смолія звільнитися через "політичний тиск"

Фото: Національний банк України

Група послів G7 відреагувала на заяву голови НБУ про відставку.

Посли країн "Великої сімки" попередили про можливу загрозу підтримці українських реформ після заяви голови правління Національного банку України Якова Смолія щодо рішення звільнитися з посади через "політичний тиск".

Про це повідомляється на Twitter-сторінці групи послів G7 з підтримки реформ в Україні.

"Незалежний Нацбанк - фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й врятувало збанкрутілий банківський сектор, - йдеться у заяві. - Підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їхню підтримку".

Нагадаємо, що голова правління Національного банку України Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту України. Він заявив, що вирішив залишити посаду через "систематичний політичний тиск".

"Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", - пояснив Смолій.

Згодом члени Правління Національного банку заявили, що розділяють перестороги Якова Смолія щодо систематичного політичного тиску та поважають його рішення піти.

Водночас в Офісі президента наголосили, що дискусії щодо діяльності НБУ "мають бути позбавлені політичного забарвлення". 

Тим часом українські політики можливу відставку голови НБУ коментують по-різному: деякі вважають це політичним переслідуванням, а хтось реагує на заяву Смолія, як на перемогу. Деталі пропонуємо прочитати у матеріалі ТСН.ua

Соболєв: Смолій продовжить політику Гонтаревої, яка не витримує критики

Соболєв: Смолій продовжить політику Гонтаревої, яка не витримує критики

Повʼязані теми:

Наступна публікація