Підтримка Євромайдану та провіщення війни на Донбасі. Що Бжезінський говорив про Україну

Підтримка Євромайдану та провіщення війни на Донбасі. Що Бжезінський говорив про Україну

Збіґнєв Бжезінський / Фото: Reuters

Політичний експерт закликав США до надання зброї. 

Американський політолог та державний діяч Збіґнєв Бжезінський, який помер на 90-му році життя, активно підтримував Україну та її європейський курс та передрікав захоплення території Донбасу російськими військовими.

Під час Революції Гідності він висловлював захоплення українцями та у відеозверненні до майданівців наголошував, що вони роблять важливу справу з точку зору історії.

"Я вітаю героїчних людей Майдану. Те, що ви робите, життєво необхідно з погляду історії. Це те, що підкреслює вашу національну ідентичність, зміст вашої незалежності й віру в перемогу. Зараз ви повинні трансформувати це в ефективний політичний інструмент", - наголошував "Громадському" американський політолог.

Ще в січні 2015 року він був переконаний, що бажання бути частиною Європи і в той же час зберігати "дружні відносини з Росією" об'єднує всіх українців. Саме тому він закликав створити комітет національної єдності.

"Ви повинні показати не лише українцям, а й усьому світу, що бажання незалежності, рішучість бути вільною європейською країною і водночас бути в дружніх відносинах з Росією - це щось, що об'єднує вас всіх. І люди, які є вашими лідерами символічно відображають це історичне зобов'язання. Саме тому ви повинні створити комітет національної єдності. Ви повинні визначитися з конкретним лідерством", - казав він.

Після загарбання Криму Росією Бжезінський передрікав, що президент РФ Володимир Путін може готуватися до введення військ на територію східних областей України.

"Кримський сценарій може бути початком того, що (Путін – Ред.) планує. У деяких східних регіонах України, де живуть російськомовні українці, серед яких значна частина прихильно ставиться до Москви, можуть розпочатися ініційовані Москвою безпорядки. Тоді увійдуть російські війська", - казав він.

Бжезінський закликав ЄС та Сполучені Штати надати допомогу Україні і наголошував, що переділ Росією кордонів у Європі на підставі проживання етнічних росіян на певних територіях створить небезпечний прецедент для цілого світу.

На його думку, якби Захід не запровадив санкції проти Росії, то Україна втратила б незалежність.

"Якби не було санкцій, то Росія, на жаль, мала б розв'язані руки для того, аби ліквідувати незалежність України", - наголосив Бжезінський.

Водночас відомий експерт стверджував, що є "дуже велика" ймовірність того, що після України президент Росії Володимир Путін взявся би за інші країни. Також, на думку Бжезінського, загострення ситуації на Донбасі з 2015 року не було випадковістю.

"Звичайно, що це не спонтанна ескалація, а спровокована ззовні. Можливо, джерелом нетерпіння є те, що ситуація розвивається не так, як Путін би хотів. Не може повторити того, що досягнув у Криму, тобто здобути контроль над великою частиною країни без жодного пострілу", - запевняв експерт.

На засіданні сенатського комітету з озброєнь США Бжезинський закликав надати Україні зброю.

"В Європі Путін грає з вогнем. Він озброює та фінансує місцевих повстанців. Одне з його завдань – дестабілізувати Україну. Таким чином Росія зазіхає на суверенітет та незалежність України і,  власне, встигла вже це зробити. В цей самий час НАТО і особливо США повинні дати Україні дати зброю для захисту", - наголошував він.

Збігнев Бжезінський закликав надати Україні зброю

Збігнев Бжезінський закликав надати Україні зброю

ТСН.ua зібрав найвагоміші та найцікавіші факти життя Бжезінського. Дізнайтеся більше за посиланням

  

Повʼязані теми:

Наступна публікація