Після анексії Криму на півострові дедалі більше порушуються права людини - єврокомісар

Після анексії Криму на півострові дедалі більше порушуються права людини - єврокомісар

Фото: УНІАН

ЄС звинуватила Росію у погіршенні ситуації з правами людини у Криму.

Анексія Росією півострову Крим негативно вплинула на ситуацію у сфері прав людини та основних свобод, особливо щодо кримських татар.

Про це заявила Європейський комісар з питань регіональної політики Коріна Крету у Стразбурзі, пише УНІАН.

"Запровадження російського законодавства та громадянства створило ситуацію законодавчої невпевненості та дискримінації. Спільнота кримських татар і ті люди, які підтримують територіальну цілісність України, платять велику ціну за думки, які вони висловлюють", - наголосила вона.

За словами Крету, ситуація у Криму характеризується "систематичним порушенням фундаментальних прав людини та основних свобод". Як приклад єврокомісар навела заборону проведення публічних заходів у Сімферополі до дня пам'яті жертв депортації, а також закриття кримськотатарських ЗМІ.

"Випадки зникнення та вбивств молодих кримських татар не розслідуються належним чином", - додала Крету, зауваживши, що активісти у Криму зазнають переслідувань.

Водночас комісар наголосила, що ЄС не визнає анексію Криму, яка "серйозно та негативно вплинула на ситуацію у сфері прав людини", та вкотре запевнила про "занепокоєння ЄС" стосовно ситуації з Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком. "Їхня справа, за якою спостерігає ЄС, порушує міжнародне законодавство та елементарні стандарти правосуддя. ЄС продовжує вимагати (від Росії) їхнього негайного звільнення та безпечного повернення в Україну", - сказала вона, закликавши до повного та вільного доступу міжнародних організацій у сфері прав людини на територію України, включаючи Крим та Севастополь.

"Ми сподіваємося, що місія Ради Європи, яка відбулася минулого тижня, прокладе шлях до покращення ситуації у сфері прав людини на кримському півострові", - підсумувала Крету.

Нагадаємо, що 20 січня стало відомо, що кримські окупанти заочно заарештували Джемілєва. Суд окупованого Сімферополя задовольнив клопотання слідчого і заочно обрав стосовно нардепа запобіжний захід у вигляді взяття під варту та оголосив його у федеральний розшук. Джемілєв заявив, що нічого спільного з реальністю і правом у звинуваченнях окупаційної "влади" Криму немає.

Повʼязані теми:

Наступна публікація