Після ранкового засідання Сироїд написала заяву до СБУ про захоплення сесійної зали

Після ранкового засідання Сироїд написала заяву до СБУ про захоплення сесійної зали

Фото: УНІАН

У Раді почали збирати підписи за відставку заступниці голови ВР.

Скандал за участю Володимира Парасюка напередодні спричинив ще більший скандал у Верховній Раді - депутати від "Народного фронту" без попередження завели до сесійної зали представників Нацгвардії та поліції, які брали участь у тих подіях, що категорично заборонено регламентом, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

"Народний фронт" у повному складі вийшов на парламентську трибуну, щоб засудити дії депутата Парасюка.

"Народний депутат, прикриваючись своїм посвідченням, дозволив собі бити представників поліції. Я не знаю, куди маємо далі падати і на яке дно! Зараз я хочу, звертаюся до головуючого у залі, запросити поліцейських до цієї зали, щоб вони розповіли про те, що відбувалося вчора", - заявляв з трибуни нардеп Юрій Береза.

Віце-спікер Оксана Сироїд не встигла відповісти на прохання народнофронтівців, а до сесійної зали вже зайшли правоохоронці у супроводі радника міністра внутрішніх справ нардепа Антона Геращенка. Головуюча одразу оголосила засідання закритим.

У залі зчинився гамір. Представники Нацгвардії та поліції в оточенні депутатів стали до трибуни. Сироїд, пересвідчившись, що мікрофони вимкнені, вийшла. "Самопоміч" і "Батьківщина" - також.

"До зали завели! Все, хлопці! Такого не дозволяв собі ніхто. Це просто як державний переворот!" - заявила Олександра Кужель.

За регламентом заявку на те, щоби до зали засідань зайшли, а тим більше виступили сторонні люди, слід подавати напередодні. Ті, хто провели силовиків, порушення правил визнають, але вважають його вимушеним.

"Розуміючи те, що ситуація розвивається абсолютно не контрольовано, для того, щоб взяти ситуацію під контроль, ми запросили їх для виступу у Верховній Раді. Так, дійсно, для того, щоб вони виступили, потрібно подавати документи напередодні, підписані 150 народними депутатами. Так, ми розуміємо, що подаємо ці документи вдень, тому що не можемо зволікати", - повідомив Андрій Тетерук.

Оксана Сироїд закрила засідання ВР через появу в залі представників Нацгвардії та поліції

Оксана Сироїд закрила засідання ВР через появу в залі представників Нацгвардії та поліції

Сироїд каже, про сюрприз із появою чоловіків у камуфляжі її ніхто не попереджав. Хто і за чиїм наказом пустив їх до зали, вона намагалася з'ясувати у спікера Андрія Парубія, але той був на засіданні РНБО і не відповідав на дзвінки.

Лідер фракції БПП Ігор Гринів трохи похазяйнував на трибуні, секретаріат з кимось переговорив по телефону, і мікрофони включили. Поліцейських та нацгвардійців, не звиклих до таких виступів, запросили до слова.

Напередодні на блокпості під Слов'янськом Парасюк, який підтримує блокаду торгівлі з окупованими територіями, дав команду прориватися силою, тож одна з машин наїхала на нацгвардійця, - стверджує полковник нацполіції Юрій Голубан.

На відео, опублікованому на фейсбуці самим Парасюком, чути, як знімають зброю із запобіжників, матюки і ознаки боротьби. Голубан стверджує, вогонь не відкривали навіть у повітря, бо були надто близько. А захищений недоторканністю Парасюк, мовляв, бив і ображав його хлопців.

"Загрожував Парасюк, кричав особисто мені і моїм співробітникам "Я вас всіх сук по одному знайду і передушу" . Не заслужили ми, товариші народні депутати, такого звернення. Ми захищаємо нашу батьківщину, як можемо, насправді", - розповів Голубан.

Парасюк, зі свого боку, на фейсбуці стверджує, що по них відкрили вогонь. В хід точно пішли газові балончики, бо і депутат, і поліцейські зазнали опіків.

Чи варте було це обговорення переполоху у парламенті, думки депутатів розділилися. На тому і розійшлися. Оксана Сироїд навздогін написала заяви до прокуратури та СБУ про захоплення сесійної зали. А народнофронтівці почали збирати підписи, щоб відсторонити її від головування. у заяві на сайті політсили зазначається, що вбачають у діях Сироїд заангажованість та вважають, що вона має самостійно написати заяву про звільнення.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація