Після скасування люстрації на державних посадах можуть відновитися 900 "кадрів Януковича"

Після скасування люстрації на державних посадах можуть відновитися 900 "кадрів Януковича"

Фото: УНІАН

Рішення КС може стати повноцінним реваншем антимайданівських сил.

Конституційний суд має намір повернути чиновникам часів Януковича право обіймати державні посади. В мережу вже навіть потрапив проект цього рішення, хоча засідання суду відбулося за зачиненими дверима, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Від ранку під КСУ – три мерці: конституція, демократія і люстрація. У такий спосіб активісти намагаються привернути увагу суддів.

"Вони починають з люстрацією, вони продовжують з Конституцією, вони вбивають демократію. Вони вбивають, намагаються і хочуть вбити усі наші постмайданівські здобутки", - каже голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік.

Напередодні в мережу потрапив документ – проект рішення Конституційного суду, згідно з яким скасовується низка положень третьої статті Закону про очищення влади. Саме тієї, яка передбачала люстрацію чиновників часів Януковича і заборону їм обіймати високі посади протягом десяти років.

"Ми справді втрачаємо єдиний хоч якось працюючий закон, який вимагає, щоб люди, які заплямували себе участю в терорі, крадіжках, КДБ – щоб вони йшли з державної служби", - пояснив голова комітету ВР з питань запобігання та протидії в корупції Єгор Соболєв.

Він – один із авторів закону. Наміри суддів називає незаконними. По-перше, оцінку люстрації Конституційний суд, згідно з процедурами, мав би дати у тримісячний термін, а вже минуло 15 місяців. По-друге, частина суддів – сама під слідством.

"Вони є фігурантами справи про надання Януковичу диктаторських повноважень, вони не можуть розглядати справу – чи конституційна люстрація людей Януковича", - каже депутат.

"Закон про очищення влади" можуть скасувати судді КС

"Закон про очищення влади" можуть скасувати судді КС

На самому засіданні суду журналістам вдалося стати лише свідками розгляду інших питань. Долю люстрації Феміда пішла вирішувати за зачиненими дверима.

Натомість представник Верховної ради в Конституційному суді Анатолій Селіванов сумнівається в автентичності скандального документа.

"Думаю, що ні. Проект результативної частини рішення – написано. Не може бути такого проекту. Готується рішення в цілому", - пояснив він.

Справжній документ чи ні – стане відомо з остаточної ухвали суду. Її зобов'язані оприлюднити. В разі ж скасування люстрації, можна очікувати повернення старих кадрів до владних кабінетів.

"Вони можуть відновлюватись на роботі, якщо вони були звільнені за законом. Зараз в реєстрі таких 900 осіб", - пояснює керівник департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.

Нагадаємо, раніше нардеп Єгор Соболєв повідомив, що Конституційний суд планує скасувати люстрацію посадовців, які працювали на керівних посадах за часів екс-президента Віктора Януковича. За його словами, це є платою "Опозиційному блоку" за їхнє голосування минулого тижня за запропоновані Петром Порошенком поправки до Конституції у частині правосуддя.

Водночас керівник ГПУ Юрій Луценко заявив, що вважає неприпустимим скасування Закону "Про очищення влади". Він попередив про "початок кінця" для суддів, які ухвалять рішення про припинення люстрації.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація