Після сюжету ТСН громадянство родичів суддів та чиновників в офшорній Вануату перевіряє НАЗК

Після сюжету ТСН громадянство родичів суддів та чиновників в офшорній Вануату перевіряє НАЗК

Фото: Google

Чиновники перевіряють інформацію щодо Мосейка, Колесника та Літвінова.

Національне агентство з питань запобігання корупції почало перевірку інформації щодо зміни громадянства родичів українських суддів та чиновників. Учора, 25 вересня, ТСН.Тиждень повідомив цю сенсаційну новину – родичі змінили громадянство з українського на офшорну Вануату. Скоріше за все, аби приховати свої статки.

"Національне агентство з питань запобігання корупції здійснює перевірку інформації щодо фактів, викладених у сюжеті ТСН.Тиждень від 25 вересня цього року, відносно наявності громадянства інших держав у членів родин окремих осіб, які подали майнові декларації до Єдиного державного реєстру декларацій. Мова йде про внесені до Реєстру дані щодо належності членів родин декларантів до громадянства Республіки Вануату. Зокрема, перевіряється інформація відносно Я.В. Мосейка, А.В. Колесника, Є.В. Літвінова та інших. Про результати перевірки буде повідомлено після її завершення", – ідеться в повідомленні НАЗК.

Зокрема, в ТСН.Тиждень ішлося, що громадянками Вануату, відповідно до відомостей в електронній базі декларацій українських чиновників, значаться дружина колишнього заступника голови Вищого спеціалізованого суду Євгена Літвінова, дві доньки судді Пологівського районного суду на Запоріжжі Якова Мосейка, а також дружини голови Смілянської райдержадміністрації на Черкащині Андрія Колесника та чиновника Міністерства юстиції.

Вануату – це райські пляжі, офшор і безвізовий режим в одному пакеті. Архіпелаг з населенням у 200 тисяч осіб у Тихому океані, летіти туди потрібно через Австралію. На спеціальних сайтах пишуть, що кожен, хто набув громадянство цієї країни, в подарунок отримує офшорну компанію. Лише авіаквитки в обидва кінці для обох доньок судді Мосейка мали б коштувати не менше 270 тис. грн – це на 30 тис. грн більше, ніж річна зарплата судді Пологівського райсуду.

Але для того, шоб отримати громадянство Вануату, замало туди прилетіти. В цій острівній державі діє спеціальна програма – громадянство в обмін на інвестиції. Кожен охочий отримати паспорт Вануату повинен інвестувати в економіку держави 260 тисяч долларів. Українські чиновники без докору сумління інвестують мільйони доларів в економіку райських островів у Тихому океані. Власна економіка їх цікавить виключно як поле для викачування грошей з громадян України.

Щоб приховати статки, члени родин українських суддів стали громадянами офшорної Вануату

Щоб приховати статки, члени родин українських суддів стали громадянами офшорної Вануату

Повʼязані теми:

Наступна публікація