Після запуску "Північного потоку-2" зросте ризик повномасштабної військової агресії Росії — Вітренко

Після запуску "Північного потоку-2" зросте ризик повномасштабної військової агресії Росії — Вітренко

Фото: УНІАН

Вітренко порівняв гарантії Німеччини у разі запуску "Північного потоку-2" з Будапештським меморандумом.

Після запуску російського газопроводу "Північний потік-2" значно зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії проти України.

Про це розповів очільник НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в інтерв’ю "Голосу Америки".

"Якщо не буде фізичного транзиту газу через Україну, значно зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії. Росія очікуватиме, що якщо військові дії не зачіпатимуть європейських споживачів, Європа обмежиться висловлюваннями глибокого занепокоєння подіями в Україні", — зазначив Вітренко.

За його словами, у разі повномасштабної війни в Україні Берлін навряд чи зможе накласти дієві санкції на експорт газу до Німеччини з РФ, бо це означатиме, що німецький споживач взимку залишиться без тепла і газу.

Очільник "Нафтогазу" наголосив, що ні Європа, ні РФ не можуть відшкодувати Україні збитки після запуску газопроводу, адже йдеться, в першу чергу, про безпеку нашої держави.

"Як можна компенсувати країні критичні загрози для безпеки? Україна є об’єктом військової агресії з боку Росії", — розмірковує Вітренко.

Очільник "Нафтогазу" вважає, що Німеччина не зможе гарантувати транзит газу Україною, а обіцянкам Росії вірити не можна.

"Яка ціна цих гарантій, бо Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим. Чи можна вірити, якщо хтось щось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє", — підсумував він.

Нагадаємо, що міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало декларацію Вашингтона і Берліна щодо російського проєкту "Північний потік-2".

Україна ініціює консультації з Єврокомісією та Німеччиною з приводу цього питання.

Також Меркель обговорила з Путіним "Північний потік — 2" і транзит газу через Україну.

Раніше повідомлялося, що Зеленський на зустрічі з Байденом 30 серпня в Вашингтоні обговорить російський проект "Північний потік — 2" як виклик безпеки для України і Європи.

Новини світу: як у Німеччині коментують угоду щодо "Північного потоку-2"

Новини світу: як у Німеччині коментують угоду щодо "Північного потоку-2"

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація