Після затримання в Петербурзі Росія вишле українського консула, МЗС готує симетричну відповідь

Після затримання в Петербурзі Росія вишле українського консула, МЗС готує симетричну відповідь

Фото: УНІАН

Консул знаходиться під дипломатичним імунітетом і його не можуть заарештувати.

Затриманий в Санкт-Петербурзі український консул Олександр Сосонюк буде висланий з Росії.

Про це з посиланням два джерела в МЗС Росії повідомляє російський "Коммерсантъ".

"Питання в тому, чи буде він оголошений персоною нон грата або обмежаться заявою про небажаність подальшого перебування в країні", - сказав один зі співрозмовників в МЗС.

Своєю чергою, найближчим часом Міністерство закордонних справ України визначиться із симетричною відповіддю РФ на затримання українського консула в Санкт-Петербурзі, згідно з наявною практикою в таких ситуаціях.

Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, передає Інтерфакс.

"Безумовно, найближчим часом Міністерство закордонних справ визначиться із симетричною відповіддю згідно з наявною практикою в таких ситуаціях", - сказав він.

Також Єнін наголосив, що український консул не причетний до отримання секретної інформації з баз правоохоронних органів РФ, яке йому інкримінують правоохоронні органи Росії.

"Хотів би ще раз наголосити, що зазначені дії російських правоохоронних органів є нічим іншим, як грубою провокацією, грубим порушенням усіх норм Віденських конвенцій. Нашого дипломата у жодному разі не мали затримувати. Ба більше, він не був причетний до тих дій, які йому інкримінують російські чиновники", - сказав він.

За словами Єніна, йдеться про брутальну провокацію з боку російських спецслужб на тлі загального загострення ситуації з російського боку.

Наразі український консул перебуває на території української консульської установи, і найближчим часом МЗС буде вирішувати питання про його повернення додому.

Єнін додав, що російська сторона, як і будь-яка інша держава - член Віденської конвенції, має право на оголошення тієї чи іншої особи небажаною.

"Але зазначені кроки російської сторони зустрінуть найрішучішу відсіч з української сторони, і ми вже опрацьовуємо модальності симетричної відповіді російській стороні", - заявив він.

Як повідомлялося, ФСБ Росії затримало в Санкт-Петербурзі консула України в цьому місті Олександра Сосонюка. Дипломат нібито був затриманий "на місці злочину 16 квітня під час отримання інформації закритого характеру від росіянина", повідомили журналістам у Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ. 

Речник МЗС Олег Ніколенко назвав дії російської Федеральної служби безпеки провокацією щодо України.

Новини світу: Польща оголосила персонами нон-ґрата трьох російських дипломатів

Новини світу: Польща оголосила персонами нон-ґрата трьох російських дипломатів

Повʼязані теми:

Наступна публікація