Лобіювання інтересів Януковича та співпраця з магнатом РФ на користь Путіну. Скандали Манафорта

Лобіювання інтересів Януковича та співпраця з магнатом РФ на користь Путіну. Скандали Манафорта

Фото: ТСН.ua

Відомому лобісту "світить" 80 років у в'язниці

Нових обертів набирає скандал довкола колишнього голови виборчого штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта. Його прізвище світилося у "чорній бухгалтерії" Партії регіонів, а 30 жовтня американця офіційно звинуватили у лобіюванні інтересів "регіоналів" у США, опікуванні справами утікача Віктора Януковича і змові проти інтересів США. 

ЗМІ також закидали йому причетність до створення скандального "мирного плану" щодо здачі Криму в оренду та таємну співпрацю на російського мільярдера, щоб "принести користь уряду Путіна". 

ТСН.ua зібрав в один матеріал всі скандали, в яких фігурує Манафорт.

14 серпня 2016 року впливове американське видання The New York Times опублікувало статтю про те, що колишній політтехнолог Януковича Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів протягом 2007-2012 років з прихованої каси "Партії регіонів".

Ім'я Пола Манафорта знайшли у таємній бухгалтерії Партії Регіонів

Ім'я Пола Манафорта знайшли у таємній бухгалтерії Партії Регіонів

У НАБУ наголошували, що вказані виплати були частиною нелегальної системи і з неї здійснювали спонсорські виплати посадових осіб на виборах. Зазначалося, що глава штабу Трампа був згаданий у прихованих документах, у яких міститься інформація про корупційну діяльність регіоналів,  22 рази. Попри це у НАБУ наголошували, що стверджувати про отримання коштів саме Манафортом не можна.

Вже наступного дня Манафорт спростував отримання 12,7 мільйона доларів з "чорної бухгалтерії" Януковича і Ко. Він зазначив, що не отримував жодної незаконної оплати і назвав всі припущення щодо готівкових платежів "необґрунтованими, дурними та безглуздими".

"Знову The New York Times цілеспрямовано ігнорує факти і професійну журналістику і надає перевагу атакувати мою особистість, репутацію замість того, щоб зробити чесний репортаж", - сказав Манафорт.

17 серпня тоді ще кандидат у президенти США Трамп вирішив обмежити Манафорта у виконанні деяких функцій, однак зберіг йому посаду.

Згодом Associated Press у своєму розслідуванні вказав, що Манафорт допоміг "Партії регіонів" таємно перевести щонайменше 2,2 млн доларів до двох відомих вашингтонських лобістських фірм ще за часів президенства Януковича.

Лобіювання Партії регіонів, за даними агенції,  включало спроби організувати позитивне висвітлення ПР в пресі, наприклад, у The New York Times, The Wall Street Journal і The Associated Press.

Наступного дня після публікації матеріалу – 19 серпня 2016-го – Манафорт звільнився. Про це повідомив Трамп.

"Сьогодні вранці Пол Манафорт запропонував, а я прийняв, його відставку з передвиборчого штабу. Я дуже вдячний за його прекрасну роботу, він дуже допоміг нам бути там, де ми зараз є. Пол справжній професіонал, і я бажаю йому величезного успіху", - наголошував він.

Головний піарник Трампа, який раніше мав справу з Януковичем, пішов у відставку

Головний піарник Трампа, який раніше мав справу з Януковичем, пішов у відставку

Сам Манафорт не заперечував, що його звільнення пов'язане із скандалом довкола "чорної каси" "Партії регіонів".

Я вважаю, це було несправедливо, звинувачення були неправдивими, але в дійсності я став перешкодою, а моя головна мета полягала в тому, щоб Трамп був обраний президентом", - заявив  Манафорт.

Попри це, екс-політтехнолог Януковича та соратник Трампа назвав "чорну бухгалтерію" сфальсифікованою, додавши, що розслідування проти нього не ведеться.

Навіть після звільнення прізвище Манафорта фігурувало у викривних розслідуваннях американських ЗМІ щодо контактів оточення Трампа з Росією.

New York Times повідомив, що існують записи телефонних розмов, які свідчать про контакти членів президентської кампанії Дональда Трампа з високопоставленими російськими чиновниками з розвідки ще за рік до виборів в США в листопаді 2016 року.  Одним з учасників розмов нібито був і сам Манафорт, хоча він поквапився це спростувати і назвав інформацію "абсурдом". За його словами, він ніколи не говорив з представниками російської розвідки і ніколи не мав нічого спільного з російським урядом або адміністрацією Путіна.

Пол Манафорт / Фото: Reuters

Скандальний американський лобіст засвітився і в історії щодо так званого "мирного плану" з повернення Донбасу екс-радикала Андрія Артеменка. NYT вказував, що до створення плану щодо скасування санкції США із РФ та ймовірного проведення в Україні референдуму про здачу Криму "в оренду РФ" причетні  адвокат Трампа Майкл Коен, російсько-американський бізнесмен Фелікс Сетер, сам Артеменко, і колишній глава виборчого штабу президента США Пол Манафорт.

У скандалі фігурував і так званий київський радник Манафорта Костянтин Килимник, однак він назвав опубліковану статтю фейком і додав, що йому не відомо, чи існує "план Манафорта" щодо врегулювання на Донбасі.

Пізніше видання Politico опублікувало статтю про листування доньок Манафорта, зламане хакерами. Тоді Сам Манафорт підтвердив хакерську атаку на телефон його дочки, але відмовився коментувати повідомлення з листувань.

З телефону Андреа Манафорт було викрадено 280 тисяч повідомлень, датованих від 9 жовтня 2012 року до 7 вересня 2016 року. Викрадені листування закінчуються датою за три тижні до відставки Пола Манафорта у зв'язку зі скандалом, який спалахнув через його можливі зв'язки в Україні і Росії.

У повідомленнях дочки політтехнолога, зокрема, висловлюють занепокоєння через співпрацю батька як з Януковичем, так і з Дональдом Трампом під час його передвиборчої кампанії. Донька Манафорта вказувала, що гроші, отримані її батьком "криваві" та "юридично сумнівні".

"Не обманюй себе. Гроші, які в нас є, — це криваві гроші", - йшлося у повідомленні Андреи Манафорт.

Адвокат із захисту прав людини Євгенія Закревська, яка представляє інтереси сімей постраждалих на Євромайдані, попросила прокуратуру розслідувати SMS-повідомлення нібито однієї з доньок політтехнолога.

На думку юриста,  Манафорт міг здійснювати вплив на екс-президента Віктора Януковича.

"Ти знаєш, що він вбивав людей в Україні? Свідомо", - йшлося  у повідомленнях, які нібито писала Андреа Манафорт у березні 2015 року до сестри про свого батька та його співпрацю з Януковичем. 

Пол Манафорт / Фото: Getty Images

Канал CNN повідомив, що у США ігнорують запити українських прокурорів з приводу допиту Манафорта через його можливі корупційні звязки. Американська влада підтвердила журналістами,  що отримала запити від української сторони, але відмовилася від подальших коментарів.

Голова Федерального бюро розслідувань США Джеймс Комі також відмовився пояснити, чому відмовляє українським прокурорам у допиті  скандального лобіста.

22 березня 2017-го Associated Press повідомило, що колишній голова виборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Пол Манафорт таємно працював на російського мільярдера Олега Дерипаску, щоб "принести користь уряду Путіна".  

Відзначається, що Пол Манафорт таємно працював на російського мільярдера, щоб просувати інтереси президента Росії Володимира Путіна. Десять років тому він запропонував амбітну політичну стратегію, для того, щоб підірвати антиросійську опозицію через колишні радянські республіки.

Манафорт, згідно з отриманими журналістами документами, розробив план для алюмінієвого магната Олега Дерипаски, близького союзника Путіна. Згодом екс-політтехнолог Януковича підписав з ним контракт, за яким отримав отримував 10 мільйонів доларів на рік. Угода між Манафортом та Дерипаскою діяла до 2009 року.

В одній із своїх заяв Манафорт підтвердив, що він працював на Дерипаску у різних країнах.

"Я працював з Олегом Дерипаскою майже десять років тому, представляючи його ділові та особисті інтереси, у тих країнах, де у нього були інвестиції. Моя робота для пана Дерипаски не мала російських політичних інтересів", - додав колишній глава виборчого штабу Трампа.

Прізвище Манафорта фігурувало у розслідуванні щодо можливого втручання РФ в американські вибори. Зокрема, він був присутнім на зустрічі Дональда Трампа-молодшого з російським юристом у розпал минулорічної президентської кампанії в США. Трамп-молодший тоді підтвердив, що мав розмову з російською адвокаткою Наталією Весельницькою, яка нібито мала компромат на конкуренту республіканця на виборах - демократку Гілларі Клінтон. Зустріч, за словами сина президента США, виявилася безрезультатною, жодних домовленостей ним досягнуто не було. 

Пол Манафорт / Фото: Reuters

30 жовтня 2017 року Міністерство юстиції США оприлюднило документ з офіційними звинуваченнями проти Манафорта та його бізнес-партнера Ріка Гейтса. Встановлено, що вони створили приватну офшорну компанію, щоби купувати за гроші російських олігархів українські активи. Через їхні офшорні рахунки пройшло більше 75 мільйонів доларів.

Обвинувачення оголошено за 12 пунктами.  Серед них, головний -  в співпраці з Януковичем та Партією регіонів, а згодом – "Опозиційним блоком". У "чорній касі" Партії регіонів, як свідчать отримані Національним антикорупційним бюро України ще торік папери, - більше 12 мільйонів доларів виділили особисто Манафорту.

На ці гроші, переконані слідчі ФБР, Манафорт і Гейтс, зокрема, захищали інтереси регіоналів у Сполучених Штатах. Тобто, лобіювали на їхню користь. А незареєстроване лобіювання - це надзвичайно серйозний злочин за місцевими законами. Тож тепер обох звинувачують у змові проти інтересів США. Фактично - державній зраді. Крім цього, у відмиванні грошей та брехливих свідченнях. 

У день розголошення офіційних звинувачень Манафорт сам прибув до ФБР. Того ж дня відбувся суд у справі. Прокурор запросив для екс-глави передвиборчої компанії Трампа і його парнетра Гейтса запобіжний захід у вигляді домашнього арешту і суд його задовольнив. Встановлена була і сума застави: 10 млн доларів для Манафорта і 5 млн доларів для Гейтса. Обидва не визнали своєї провини. 

За змову проти США у разі доведення вини Манафорту може загрожувати 80 років ув'язнення, а його партнеру - 70. 

За змову проти США Полу Манафорту може загрожувати 80 років тюрми

За змову проти США Полу Манафорту може загрожувати 80 років тюрми

Відреагував на нову хвилю скандалу довкола колишнього члена своєї команди і президент США Дональд Трамп. Він написав, що описані в обвинуваченні події були задовго до того, як Манафорт почав працювати на нього, а ніякої змови з РФ нібито не було. 

"Вибачте, але це було роки до того, перш ніж Пол Манафорт став частиною кампанії Трампа. Але чому не брехлива Гілларі (Клінтон – Ред.) та демократи у фокусі", - написав Трамп у Twitter. 

Речниця Білого дому Сара Сандерс наголосила, що новий скандал щодо Манафорта не пов'язаний з Трампом, а докази зв'язків між президентом США і владою РФ - відсутні. 

"Ці новини не мають жодного стосунку до президента чи до його кампанії. Ми від самого початку розслідування твердимо: жодних доказів зв'язку між Трампом та Росією немає", - сказала вона. 

Справи проти Манафорта розслідують і в Україні. Це підтвердив керівник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. 

"Перше стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, які виділялись на американську юридичну фірму для підготовки звіту у справі "Тимошенко проти України" щодо її незаконного арешту. Друге – в частині матеріалів по "чорній бухгалтерії" (Партії регіонів за часів Януковича). Ці справи ми далі розслідуємо", - наголосив він. 

Генпрокуратура України ще два роки тому направила запит до Міністерства юстиції США, щоб там допитали Манофорта щодо коштів та їхнього використання. Проте, за словами Горбатюка, Київ так і не отримав відповіді. 

Україна теж взялась розслідувати справу щодо Пола Манафорта

Україна теж взялась розслідувати справу щодо Пола Манафорта

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація