"Плювок в очі": українці Росії закликають Порошенка скасувати нагородження Думи

"Плювок в очі": українці Росії закликають Порошенка скасувати нагородження Думи

"Плювок в очі": українці Росії закликають Порошенка скасувати нагородження Думи

Фото: Василь Дума

Українці закликають негайно скасувати положення указу про нагородження Думи.

Українці Росії звернулися до президента України Петра Порошенка із закликом скасувати нагородження "голови ради Об’єднання українців Росії" Василя Думи орденом "За заслуги" І ступеня. Звернення від імені Української громади Росії ("Українського Конгресу") передали виданню "Українська правда".

Зазначається, що українці Росії обурені рішенням нагородити Думу, помилково зазначеного в указі від 4 травня як "голову ради Об’єднання українців Росії та Федеральної національної культурної автономії "Українці Росії", громадянина Російської Федерації".

У тексті йдеться, що у 2004-2011 роках Дума був членом Ради Федерації РФ від Костромської області. Саме в ті ж часи він був "делегований" російською владою на громадську роботу у федеральні українські організації Об’єднання українців Росії (ОУР), Федеральну національно-культурну автономію "Українці Росії" (ФНКАУР). Сенатора обрали головою Ради ОУР і ФНКАУР.

"Надалі спроби Думи пристібнути український громадський рух в Росії до офіційної політики Кремля викликали спротив в українських організаціях, і 2009 року Рада ОУР звільнила Думу з посади. На цьому громадська діяльність Думи в діаспорі закінчилась", - зазначають підписанти.

Крім того, Дума замішаний у російському втручанні у президентські вибори у США 2016 року. Донька Думи Мирослава, яка знайома з Іванкою Трамп, передавала їй і Дональду Трампу запрошення на Петербурзький економічний форум.

"Ми не можемо знайти ані пояснень, ані підстав для ухваленого Вами рішення. Жодного аргументу, щоб зрозуміти такі дії державного рівня. Ваш указ є плювок в очі українству Росії і повною дискредитацією безпосередньо Вашої роботи, українського уряду та МЗС на теренах української діаспори", - стверджують підписанти.

Вони вимагають від президента вибачень перед усіма активістами української діаспори в Росії та закликають негайно скасувати положення указу про нагородження Думи.

Нагадаємо, раніше Порошенко нагородив орденом "За заслуги" І ступеня екс-нардепа та скандального забудовника від "Партії регіонів" Ігоря Лисова.

Порошенко не прийшов до слідчого у Генпрокуратуру

Порошенко не прийшов до слідчого у Генпрокуратуру

Повʼязані теми:

Наступна публікація