Почесні гості, гімн і рука на серці: як нова Рада ухвалювала історичне рішення про зняття недоторканності

Почесні гості, гімн і рука на серці: як нова Рада ухвалювала історичне рішення про зняття недоторканності

Фото: УНІАН

Документ підтримали 373 депутати.

Парламент ухвалив закон про зняття депутатської недоторканності. За документ, який два роки тому вніс тодішній президент Петро Порошенко, проголосували 373 депутата. Не голосувала лише фракція "Опозиційна платформа - За життя" у повному складі.Як ухвалювали історичне рішення, у сюжеті ТСН.19:30.

Нова Верховна Рада зібралася на засідання вдруге. Формально - це вже нова сесія, бо попередня була - позачергова. Саме тому знову почесні гості, урочистості та гімн.  

Завдяки маленьким регламентним хитрощам більшість провадить великі конституційні зміни: взяли законопроект попереднього президента Петра Порошенка, вже схваленого Конституційним Судом, проголосували за нього на урочистому засіданні в четвер, щоб нині остаточно скасувати депутатську недоторкапнність.

Знавці регламенту застерігають, що монобільшість може переграти сама себе. Засідання профільного комітету провели напередодні - формально це міжсесійний період. Така процедурна дрібниця може дати підстави охочим звернутися до Конституційного суду й оскаржити рішення.

З 1 січня 2020 року депутати втратять свою недоторканність

З 1 січня 2020 року депутати втратять свою недоторканність

"Журналісти показували інтерв'ю наших молодих колег, які поки що не можуть розшифрувати абревіатури ВР і КМ. Я прошу пам'ятати, що у цьому залі є політичні волкодави, які точно скористаються кожною комою, щоб подати до Конституційного Суду позов і скасувати це рішення", - каже нардеп "Європейської Солідарності" Ірина Геращенко.

Невдоволені не забарилися нагадати про себе. "Половина списочного складу народних депутатів восьмого скликання  від платформи "За життя" є під дамакловим мечем. Порушено кримінальні справи, і ці справи мають відтінки політичного характеру. Не буду називати прізвища», - каже представник "Опозиційної платформ – За життя" Василь Німченко.  

Депутати-старожили розкриваються по-новому. Колишній член «Партії регіонів» запевняє, що саме недоторканність допомогла їм вигнати президента-втікача Януковича.

"У 2014 році, хто був учасником подій, тут у залі збирали 226 голосів, щоб відправити Януковича відставку. Більшість з нас, не було б недоторканності, не дійшло б до цього залу і це дуже важливо", - розказує Віктор Бондар.

Доторканні депутати в країні, де вся влада зосереджена в одних руках, а судова система зазнала змін лише в уяві її авторів, і справді ризик, погоджуються колеги.

"Я хотів би звернутися і до президента, і до колег з більшості. Сьогодні це не просто відновлення історичної справедливості, сьогодні це не просто крок, який ми обіцяли своїм виборцям. Це велика відповідальність і велика спокуса. Я хотів би застерегти всіх у владі, хто може піддатися цій спокусі", - каже лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук.

Президент Володимир Зеленський обіцяє, що політична діяльність не буде підставою для переслідувань: "У депутатів зберігається імунітет. Вони не будуть нести відповідальності за політичні рішення, за голосування і будь-які політичні і публічні виступи. Мова про доступ до притягнення до кримінальної відповідальності. Вибачте, але якщо депутат збиває людину або кришує видобуток бурштину, або вчиняє будь-яке інше кримінальне правопорушення, він повинен нести відповідальність".

Доторканними депутати стануть у новорічну ніч. Саме від 1 січня наступного року зміни до Конституції наберуть чинності.

Кореспондентка ТСН Ольга Кошеленко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація