Подвійне громадянство. Як чиновників і депутатів позбавлятимуть українських паспортів

Подвійне громадянство. Як чиновників і депутатів позбавлятимуть українських паспортів

Президентську ініціативу зумовив скандальний процес над Насіровим, проте з'явитися вона мала ще кілька років назад, тому зараз виглядає дещо популістською.

13 березня у Верховній Раді було зареєстровано ініціативу президента про позбавлення громадянства тих українців, які мають паспорти інших держав

Зважаючи на те, що законопроект №6175 надійшов від президента, він доволі швидко просувається кабінетами парламенту і його вже включено до порядку денного.

КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ ПРОЕКТУ

- українець, який добровільно отримав громадянство іншої держави, автоматично надав згоду на припинення громадянства України;

- особа, яка щойно набула громадянства України, зобов'язана повернути паспорт іноземної держави протягом одного місяця;

- про виконання попереднього пункту громадянин має письмово повідомити у 10-денний строк уповноважений орган України;

- протягом шести місяців після набуття законом чинності (від дня, наступного після публікації) українці мають позбутися від подвійного громадянства, у протилежному випадку - втрачають українське;

- встановлені додаткові підстави для втрати українського громадянства, а саме: голосування на виборах в іншій країні; використання паспорта іноземної держави під час прикордонного контролю;

- якщо українець протягом двох років з моменту набуття громадянства не подав у паспортний стіл України виданого іноземною державою документа про припинення іноземного громадянства, то він позбавляється українського.

Порошенко пропонує позбавити паспорта України осіб, які мають ще одне громадянство

Порошенко пропонує позбавити паспорта України осіб, які мають ще одне громадянство

Очевидно, що приводом до появи такої ініціативи став скандальний процес над головою ДФС Романом Насіровим, який, як виявилося, окрім українського, має ще британське й угорське громадянство.

Водночас президентську ініціативу експерти називають популістською, адже такий закон мав з'явитися вже давно, ще після зміни влади в Україні, а зараз цей документ є лише реакцією на порушення, яке стало вже занадто очевидним.

Як відомо, в Україні не визнається подвійне громадянство, тим не менш членів парламенту це не зупиняє. Зокрема, достеменно відомо про канадське громадянство нардепа Андрія Артеменка, який став відомим завдяки своєму "мирному плану" щодо Донбасу. Проте й це відкрилося лише після того, як ГПУ розпочала кримінальне провадження проти Артеменка за державну зраду.

А скільки ще таких неперевірених кадрів у Раді – невідомо. І тут постають сумніви, чи голосуватимуть народні депутати за ініціативу президента, в результаті якої їм доведеться позбутися або громадянства якоїсь іншої країни, або ж мандату.

Досі в Україні не діяло жодних санкцій за набуття подвійного громадянства та механізмів виявлення такого порушення. До речі, нинішня ініціатива Порошенка хоча і може впровадити санкції – у вигляді позбавлення українського громадянства – все ж таки не пропонує вичерпних способів виявлення порушників, хіба що якщо українця знайдуть у закордонних реєстрах як виборця або він перетинатиме український кордон з паспортом іншої країни. 

Насіров вказав вигадані факти у власній біографії та приховав дві квартири у Лондоні

Насіров вказав вигадані факти у власній біографії та приховав дві квартири у Лондоні

У зв'язку з тим, що проект є доволі сирим, виникають й інші запитання, зокрема, щодо членів української діаспори, які проживають за кордоном. Адже часто для таких українців громадянство лишається єдиним зв'язком зі своєю країною.

"Замість того, щоб зробити, як Балтійські країни, зробимо собі на зло, викорінимо всю діаспору - українців у світі. А нащо Україні її ж таланти? Чи не так панове лідери України?"- написала на своїй сторінці у Facebook журналістка Мирослава Гонгадзе, яка після загибелі чоловіка отримала політичний притулок у США.

Щоправда представник президента у Верховній Раді Артур Герасимов, розповідаючи про ініціативу Порошенка, наголошував саме на відповідальності високопосадовців.

"Президент України вважає, що сьогодні це питання повинно бути чітко врегульовано і ситуації, які стаються з тим, що чиновники, особливо вищої ланки, кажуть, що у них два, три і більше закордонних паспортів - є неприпустимими", – наголосив Герасимов.

Тим не менш, запропоновані президентом зміни до закону про громадянство стосуватимуться всіх українців, а не лише чиновників. З цим не погоджуються деякі депутати. Загалом президентська ініціатива є не єдиним проектом, який торкається цієї теми. Так, нардепи від "Народного фронту" бачать проблему під іншим кутом, пропонуючи позбавляти громадянства виключно представників виконавчої, законодавчої та судової гілок влади, які є державними службовцями.

"В чому небезпека, – особливо для державних службовців, суддів і народних депутатів? Уявіть, ці люди є, як мінімум, військовозобов'язаними між двома країнами, вони несуть відповідальність і обов'язки між двома країнами, в тому числі щодо державної таємниці. І якщо це є громадянин іншої країни і має доступ до нашої державної таємниці, він зобов'язаний – якщо це буде в інтересах іншої країни – повідомити ту країну про нашу державну таємницю. Крім того, це зобов'язання нести військовий обов'язок, він має служити в двох арміях – нашій та іноземній. І яку він державу буде при цьому захищати – гарантій жодних немає. Тому подвійне громадянство – це є національна небезпека для нашої держави", - наголосив Леонід Ємець, який є співавтором законопроекту.

Відтак, ймовірно, що змагання між кількома законопроектами призведе лише до затягування справи, як це, наприклад, відбулося із законопроектами щодо мовної політики

Фото: Сергій Постоловський/Facebook
Сергій Постоловский, кандидат політичних наук:

- Ця ініціатива правильна, але вона не на часі. Її треба було приймати разом з іншим антикорупційними ініціативами в перші місяці роботи Верховної Ради восьмого скликання.

Прискорення цій ініціативі надала ситуація з Насіровим. Але ми таке вже проходили з офшорами. Як пам'ятаєте, щойно виникла та ситуація, президент одразу сказав, що ми будемо розробляти і приймати законопроект щодо заборони офшорної діяльності в Україні. І чим це закінчилося? Нічим. Я думаю, що те ж саме відбудеться і з ініціативою щодо позбавлення громадянства.

Ця ініціатива покликана продемонструвати, що процес над Насіровим є незаангажованим. Це напевно більше є показовим кроком для наших західних партнерів, від яких залежить питання подальшого кредитування України. І їм треба показати, що президент не втручається, а виступає тільки за розгляд справи.

Я не думаю, що це дійсно щось змінить. Як вони приймуть цей закон, тож там половину Ради треба буде вигнати. Проте справа може не дійти навіть до прийняття, адже коли у наших народних депутатів по два-три громадянства, но навряд чи вони голосуватимуть за цей проект. Відтак, я думаю, що ця ініціатива носить більше популістичний характер.

Андрій Турій, адвокат:

- Вважаю цей законопроект таким, що не визначає порядок позбавлення громадянства України для осіб, які отримали громадянство інших держав.

В законопроекті міститься тільки посилання на те, що особа, яка набула громадянство іншої держави, вважається такою, що надала згоду на припинення громадянства України. Не зрозуміло, яким чином буде реалізовуватися процес припинення громадянства України.

Водночас залишається стара норма закону, в якій зазначено, що не вважаються добровільним набуття іншого громадянства такі випадки:

а) одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;

б) набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями;

в) автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;

г) автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави, якщо такий громадянин України не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави;

2) набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів;

3) добровільний вступ на військову службу іншої держави, яка відповідно до законодавства цієї держави не є військовим обов'язком чи альтернативною (невійськовою) службою.

При цьому, не буде вважатися добровільним набуттям громадянства випадок, коли особа з подвійним громадянством проголосувала на виборах чи виконала обов'язки, які на неї покладає іноземне громадянство, що може підтвердитися даними публічних реєстрів державних органів.

Також таке нововведення не торкнеться батьків, які бажають народити своїх дітей наприклад у США з метою отримання там громадянства по народженню.

Головною новелою в цьому законопроекті є те, що особу з подвійним громадянством матимуть право його позбавляти в разі прийняття активної участі у політичному житті держави, громадянство якої матиме громадянин України.

А керівництво України та народні депутати завжди матимуть схеми по отриманню другого законодавства. Наприклад фіктивно одружуючись з громадянами інших країн.

Доцільно було б виділити певну категорію громадян, яким прямо було б заборонено мати громадянство інших держав з призначенням кримінального покарання в разі його виявлення. До такої категорії слід було б віднести державних службовців, депутатів, прокурорів, суддів, працівників МВС, СБУ, НАБУ та військових.

Ті ж українці, які отримали громадянство інших країн, з прийняттям даного закону будуть назавжди втрачені для України, а більшість з них – це соціально та економічно активні особи, які в майбутньому могли б стати драйвером росту благополуччя нашої країни.

Фото: Український інститут майбутнього
Олександр Євсєєв, кандидат юридичних наук, експерт програми реформування правоохоронних i судових органiв УIМ:

- Надаючи оцінку законопроекту Порошенка з питань громадянства, слiд виходити з кількох фактів.

По-перше, в Конституцiї дійсно iснує норма, згiдно з якою в Українi дiє єдине громадянство. Проте окремий закон про громадянство 2001 року чiтко вказує, що єдине громадянство означає те, що в Українi немає "громадянств" адмiнiстративно-територiальних одиниць. Саме це означає конституцiйний принцип єдиного громадянства, а аж нiяк не заборону мати громадянство iншої держави.

По-друге, не випадково, у тому ж законi про громадянство сказано, що якщо громадянин України набув iнше громадянство, то просто у вiдносинах з Україною вiн вважається громадянином України. Разом з тим у тому ж законi мiститься норма, згiдно з якою формально набуття громадянства iншої держави є однiєю з пiдстав припинення громадянства України. Але на практицi ця норма майже не працювала, адже нiхто не квапився добровiльно повiдомляти про набуття iншого громадянства, а самi держави, як правило, iгнорували запити українських органiв влади.

Законопроект Порошенка здебiльшого спрямований на надання "нового подиху" вказанiй нормi, проте наскiльки це доцiльно робити в умовах глобалiзацiї, життя на двi i бiльше держави, транснацiоналiзацiї бiзнесу i людських ресурсiв - велике питання.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація