Поки ще друзі. Що змусить Євросоюз скасувати санкції проти Росії

Поки ще друзі. Що змусить Євросоюз скасувати санкції проти Росії

Фото: business-vector.info

Євросоюз має купу проблем із біженцями з Близького Сходу, які відволікають його увагу від України.

Фото: Малюнок Дмитра Скаженика
Євросоюз подовжив пакет санкцій, спрямованих проти Росії через її військову агресію в Україні, до 15 березня 2016 року.

Санкції персональні і стосуються чималої кількості осіб - росіян та українців - тих, хто фінансував або висловлював підтримку терористам. Відтак, продовжується заборона на в'їзд до ЄС для одіозного депутата Держдуми РФ Володимира Жириновського, мільярдера і друга Путіна Аркадія Ротенберга, екс-нардепа України і одного з ватажків "Новоросії" Олега Царьова, ватажків самопроголошених "республік" на Донбасі та інших терористів і бойовиків.

Санкційний список Європейського Союзу from tsnua

ЄС мав всі підстави для подовження санкцій, адже бойові дії на Донбасі тривають, а Крим досі є анексованим, але практика засвідчує, що європейські країни вже зараз не проти робити винятки зі своїх правил. Так, у "чорному списку" є Йосип Кобзон. Однак головний співак бойовиків спокійно прилетів до Італії і вже кілька днів живе в одному із найдорожчих готелів міста Four Seasons. Лікувальну візу до Європи для Кобзона вибивав особисто Путін, а Італія пояснила свій дозвіл на перетин Кобзоном кордону "гуманітарною необхідністю".

Експерти наголошують, що у Європі відверто спостерігається "втома" від українсько-російського конфлікту. Крім того, ЄС зараз має власні чималі проблеми з сирійськими біженцями, які відволікають їх від російської загрози. До речі, до навали біженців з Близького Сходу опосередковано причетна та сама Росія, яка почала нарощувати підтримку режиму Башара Асада зброєю та військовими. Дехто вбачає у цьому навіть тонку гру Путіна, який намагається у будь-який спосіб змусити Європу відсунути ситуацію в Україні на другий план.

Крім того, підозри щодо зменшення європейської підтримки України підживлюють і останні заяви президента України Петра Порошенка. У своєму нещодавньому інтерв'ю кільком іноземним виданням він запевнив, що у разі, якщо Росія перетне червону межу і сприятиме проведенню бойовиками виборів не за українським законодавством, США "готові піти далі у санкціях". Натомість щодо країн ЄС такої впевненості від президента не пролунало. Порошенко лише наголосив, що "нам дуже важливо тримати трансатлантичну єдність, єдність ЄС".

Чи триматиметься ця єдність надалі - покаже час та інтенсивність відволікаючих факторів.

До того ж, не варто забувати про Крим. Адже лишається небезпека того, що після врегулювання ситуації на Донбасі про нього справді забудуть.

Тарас Березовець:

- Євросоюз вкотре продовжив санкції проти Росії, оскільки Кремль не виконує Мінські угоди.

Є і ще одна причина - Європейський союз розуміє, що сирійські біженці, яких в Європу прибуло вже десятки тисяч, справа рук Путіна. "Велике переселення" стало результатом того, що Кремль довгий час підтримував режим Башара Асада, який розв'язав криваву громадянську війну.

"Затопивши" Європейський союз біженцями, Путін його стратегічно послаблює. Він їм підкинув проблему, яку вони будуть розсьорбувати десятиліттями. Крім того, разом із звичайними біженцями на територію Європи зараз проникають десятки бойовиків ІГІЛ. У такому потоці їх не можуть відстежити. І будуть створюватися нові терористичні осередки на території Європи, які будуть здійснювати теракти в майбутньому. Це все в планах Путіна в тому числі.

Європейці все це чудово розуміють. І хочуть, грубо кажучи, повернути Росії борг сторицею.

Путін, звичайно, робить зараз все можливе і неможливе, щоб санкції були зняті. Але поки місія ОБСЄ не зафіксує деескалації ситуації, поки російські війська лишатимуться на території Донецької та Луганської областей, ці санкції будуть продовжуватися знову і знову.

Є небезпечний момент з Кримом. Всі бояться, що Росія може переконати Захід відмовитися від подальших санкцій і визнати Крим російським за умови, що вона виведе війська з Донбасу. Така ймовірність дійсно існує. Але це не може відбутися інакше, окрім як за змовою між Заходом і Путіним. Сама Росія, звичайно, такий варіант буде всіляко провокувати. Але американці пообіцяли, що вони ні в якому разі на подібну змову з Росією не підуть.

Природно, ми не можемо повністю виключити можливість такої змови, бо захід втомився і від України, і від Росії в рівній мірі. Плюс на це накладається проблема з сирійськими біженцями і, грубо кажучи, у них свого головного болю вистачає.

Читайте детальніше у колонці Тараса Березовця: Позичка на боржнику верхи їздить

Фото: www.radiosvoboda.org
Володимир Фесенко:

- Усупереч заяві Петра Порошенка, що продовження конфлікту на Донбасі має понести за собою нові санкції для Росії, навряд чи це станеться, швидше, вони будуть символічними.

Те, що Європейський союз зараз продовжив санкції проти Росії ще на півроку –це процедурне рішення. У ЄС так заведено. Ухвалюють санкції, наприклад, на півроку і в залежності від того розв'язана проблема чи ні – санкції подовжують чи скасовують.

Якісне посилення економічних обмежень, наприклад, відключення Росії від зовнішніх фінансових операцій, можливе тільки в разі великої війни. Лише за умов форс-мажору. Навіть така кривава військова операція, як під Дебальцевим, - не буде для цього підставою. Згадайте, тоді жодних санкцій не було, хоча це було очевидне порушення Мінських домовленостей. Тому для нас важливі тут не стільки санкції, скільки невизнання цих виборів.

І ще нам треба розуміти, що санкції різні. Є ті, що накладені на РФ за Крим, а є за війну на Донбасі, які найбільш жорсткі. Франсуа Олланд уже заявив, і я неодноразово чув від західних дипломатів, що якщо Україна в односторонньому порядку відмовиться від виконання Мінських угод (у частині, що стосується змін до Конституції), а Росія при цьому припинить вогонь на Сході, санкції, як мінімум, будуть пом'якшені. У нас не всі це усвідомлюють.

Читайте детальніше у блозі Володимира Фесенка: Санкції санкціям – різниця

Фото: facebook.com/volodymyr.horbach
Володимир Горбач:

- Європейський союз не проактивна, а реактивна сила, яка не думає наперед у стратегічному, геополітичному плані. Вона планує лише економічний розвиток та розширення.

І в ситуації українсько-російського конфлікту поведінка Європейського союзу також реактивна. А реакція залежить від подразнення. Якщо буде сильне подразнення збоку Росії у плані агресії, вони будуть реагувати. Але якщо це подразнення буде недостатньо сильне або у цей час будуть відбуватися інші, начебто важливіші події для європейської громадської думки, політики і внутрішньої економіки, то вони будуть реагувати на них.

У цьому випадку це проблеми біженців, яких уже близько мільйона людей. І це справді реально велика проблема для Європейського союзу. Він зараз думає, як на неї реагувати, і, відповідно, українське питання відходить на периферію уваги і політиків, і медіа, і виборців.

Ймовірне проведення виборів росіянами на території Донбасу не за українськими законами буде неминуче трактуватися Україною як вихід бойовиків із Мінських домовленостей. І фактично це розв'яже Україні руки щодо невведення в дію закону щодо особливостей місцевого самоврядування, щодо амністії тощо. Але як на це зреагує Захід?.. У цьому випадку США вже говорять, що вони будуть йти у питанні санкцій до кінця і тільки повне виконання Мінських домовленостей може потягнути перегляд санкцій Сполученими Штатами.

В Європейському союзі може бути інша ситуація. Вони можуть зробити вигляд, що нічого страшного не відбулося і що це взагалі невелика проблема. Найголовніше, що відбулася деескалація бойових дій, і оскільки бойових дій там немає, або вони зведені до мінімуму, то, власне кажучи, санкції спрацювали і призвели до результату. Тобто це буде поставлено в заслугу європейським санкціям і почнуться розмови про їхнє пом'якшення, зменшення, скасування, непродовження і таке інше. Така небезпека, така загроза у цій ситуації є. І я думаю, що російські стратеги саме на такий варіант і розраховують.

Ольга Скичко

У Брюсселі міністри країн ЄС продовжили термін антиросійських санкцій ще на півроку

У Брюсселі міністри країн ЄС продовжили термін антиросійських санкцій ще на півроку

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація