Політична угода про асоціацію з ЄС: що Яценюк підписав 21 березня

Політична угода про асоціацію з ЄС: що Яценюк підписав 21 березня

У МЗС розповіли, що входить до політичної угоди про асоціацію з ЄС / Фото: УНІАН

У МЗС розповіли, що входить до політичної частини угоди України з Євросоюзом.

В українському МЗС назвали головні елементи політичної частини угоди про асоціацію з ЄС, які є надзвичайно важливими для європейського майбутнього України.

Так, у частині "Преамбула, загальні цілі та принципи" міститься визнання з боку ЄС європейського вибору та європейських устремлінь України як європейської країни, а також визначені цілі угоди, серед яких – створення асоціації, поступове зближення між Україною та ЄС, поглиблення економічних та торговельних відносин, зокрема шляхом створення зони вільної торгівлі, посилення співробітництва у сфері юстиції, свободи і безпеки.

Також закріплюються основні принципи, які лежатимуть в основі асоціації. Це, передусім, забезпечення прав людини та основоположних свобод, повага до принципу верховенства права, дотримання принципів суверенітету і територіальної цілісності, непорушності кордонів і незалежності.

Частина "Політичний діалог і реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері закордонних справ та політики безпеки" містить положення, реалізація яких має сприяти розвитку і зміцненню політичного діалогу у різних сферах, зокрема у сфері безпеки і оборони, зміцнення миру та міжнародного правосуддя, попередження конфліктів, нерозповсюдження, роззброєння та контроль за озброєнням, боротьбу з тероризмом тощо.

Крім того, у цій частині визначені рівні та формати політичного діалогу, зокрема передбачено проведення самітів, зустрічей на міністерському та інших рівнях.

Відповідно до "Інституційних, загальних та прикінцевих положень" передбачається запровадження нових форматів та рівнів співробітництва між Україною та ЄС після набуття чинності угоди про асоціацію, зокрема створення Ради та Комітету з питань асоціації, Парламентського комітету з питань асоціації.

З метою залучення громади до реалізації угоди буде створена Платформа громадянського суспільства.

"Підписання та реалізація політичної частини угоди стане важливим чинником збереження незалежності і територіальної цілісності України. Адже ця частина, зокрема, передбачає тісну взаємодію з метою збереження безпеки і стабільності в регіоні", - наголосили у МЗС.

Терміни підписання решти розділів (юстиція, свобода і безпека; секторальне та фінансове співробітництво, поглиблена та всеохоплююча ЗВТ) будуть визначені сторонами на більш пізньому етапі. Відповідні зобов'язання сторін будуть закріплені у Заключному акті за результатами саміту.

Відкладення підписання розділів щодо секторального співробітництва та ЗВТ пов'язано з необхідністю підготовки до їхньої ефективної імплементації, оскільки саме ці розділи містять найбільш масштабні зобов'язання України щодо впровадження реформ та адаптації європейських принципів та стандартів.

Як стало відомо 20 березня, Євросоюз наразі не вводитиме економічні санкції проти Росії. Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що лідери ЄС планують обговорити "другий ступінь" санкцій проти Росії, до якого входять персональні санкції щодо російських осіб і організацій, причетних до приєднання Криму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація