Друзі України: ЗМІ дізналися, хто найбільше опирався умовам Нідерландів щодо Угоди про асоціацію

Друзі України: ЗМІ дізналися, хто найбільше опирався умовам Нідерландів щодо Угоди про асоціацію

Фото: Reuters

Так, офіційний Амстердам вимагає, щоб документ не став першим кроком до членства України в ЄС.

Польща чинила найбільший опір вимогам Нідерландів щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це пише нідерландське виданння De Telegraaf з посиланням на дипломатів, передає Європейська правда.

ЗМІ наголошують, що проти формулювання у окремій декларації положення про те, що Угода про асоціацію не є кроком до членства України в ЄС, виступили країни Центральної і Східної Європи.

"Польща опиралася найжорсткіше, але згадані і такі країни як Естонія, Латвія, Литва та Чехія. Для цих країн питання членства є чутливим, оскільки вони виступають за включення України в європейську сферу впливу і бояться російської агресії" - зазначають журналісти.

Своєю чергою "Польське радіо" пише, що найбільший спротив такій вимозі Нідерландів продемонстрували Польща і Чехія.

Зазначається, що в ключовому пункті А декларації, яка має врятувати ратифікацію Угоди про асоціацію, вказано, що Угода не є рівнозначна визнанню статусу України як держави-кандидата на вступ у ЄС.

Сьогодні у Брюсселі проходить саміт ЄС, під час якого вирішуватимуть, зокрема, і питання щодо Угоди про асоціаціюЄС має в окремому документі підтвердити: угода про асоціацію не дає право вільно жити та працювати в ЄС,  не несе додаткових фінансових та безпекових зобов'язань і не є першим кроком до вступу України до ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація