Порошенко годину говорив із Тіллерсоном за зачиненими дверима. Що відомо про переговори

Порошенко годину говорив із Тіллерсоном за зачиненими дверима. Що відомо про переговори

Фото: Twitter/Цеголко

Більшість питань стосувалися безпекової частини.

Президент України Петро Порошенко зустрівся у Давосі з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном. Переговори тривали годину. Говорили про війну на Донбасі та миротворців, анексію Криму, агресію Росії, санкції Заходу проти РФ, а також оборонну допомогу США для України.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Про спільну координацію дій у безпекових питаннях

"Ми домовились про спільну координацію дій у безпекових питаннях. Я подякував держсекретареві США за дзвінок, коли було підтверджено надання Україні оборонної зброї. Ми вже бачимо сьогодні нові можливості для співпраці у оборонній сфері і домовились про певні етапи цього співробітництва", - наголосив президент.

Про миротворців та звільнення заручників та політв'язнів

"Ми запланували та узгодили можливий проект резолюції про миротворців на Донбасі з ключовими характеристиками, які має містити ця резолюція. Ми отримали повну підтримку США, наших інших партнерів по Раді безпеки ООН", - зазначив Порошенко після зустрічі з Тіллерсоном.

Президент зауважив, що ці питання також обгорював під час переговорів із голландськими, польськими колегами на форумі в Давосі.

"На моє глибоке переконання, в якості першого кроку, дуже важливо якщо це буде стандартна миротворча місія Ради безпеки ООН і я не втрачаю оптимізму щодо того, що це може відбутись у 2018 році. Я, як президент України, і за моїм дорученням українські дипломати будуть докладати до цього максимум зусиль", - запевнив Порошенко.

Президент нагадав, що сьогодні відбувається зустріч спеціального представника Держдепу США по Україні Курта Волкера із представником Росії.

"Безумовно, наполягаємо на тому, щоб була продовжена дискусія щодо звільнення решти заручників і щодо звільнення політв’язнів, які перебувають у в’язницях в Росії", - підкреслив Порошенко.

Він також поінформував держсекретаря США про процеси, які відбувались під час звільнення українських заручників та подякував за допомогу, яка була надана українській стороні в цьому процесі.

"Ми домовились, що цей процес зараз буде продовжено", - додав глава держави.

Про санкції проти Росії

Порошенко подякував держсекретареві США за санкції, які запроваджують Сполучені Штати проти російських резидентів.

"Впевнений в тому, що ця політика є ефективною. Для нас дуже важливо мати цей механізм впливу для того, щоб повернути Росію за стіл переговорів і забезпечити деокупацію Донбасу і звільнення Криму", - відзначив глава держави.

Про боротьбу з тероризмом

Порошенко повідомив, що подякував США за допомогу, яка була надана українським пілотам в Кабулі, де стався теракт.

"Це ще раз продемонструвало нашу ефективну співпрацю: співробітники були переведені і розміщені в надійно захищеному місці; допомогли ідентифікувати загиблих пілотів і допомогли організувати їх повернення до України", - зазначив президент.

"Це дуже важливо, бо наша співпраця, наша довіра має демонструватись, у тому числі і під час таких терористичних атак. Безумовно, координація наших дій у протидії тероризму стане краща. Ми домовились про співпрацю у цьому напрямку", - сказав він та висловив співчуття у зв’язку і тим, що під час цієї атаки загинуло троє американців.

Про відновлення Комісії стратегічного партнерства та економічну співпрацю

Україна та США домовились відновити роботу Комісії стратегічного партнерства в березні, коли виповниться 10 років від дня її створення.

"Дуже давно не було засідань. І в березні місяці ця комісія відбудеться. Будуть сформовані декілька груп, де ми будемо обговорювати, в тому числі подальші реформи. Нам надзвичайно це потрібно", - сказав Порошенко.

У рамках роботи Комісії Україна, зокрема, може запрошувати відповідних фахівців для надання експертної допомоги.

"Дуже ретельно ми обговорили питання економічної співпраці", - також повідомив президент і зазначив, що зросли інвестиції американських компаній в українську економіку.

Під час зустрічі також обговорювали питання співпраці з компанією General Electric, яка планує поставити "Укрзалізниці" тепловози, а також щодо співпраці з іншими американськими інвесторами.

Президент Петро Порошенко також вже здає дати, коли до України має прибути зброя зі США.

Повʼязані теми:

Наступна публікація