Порошенко написав листа до НАТО щодо розширення співпраці з Альянсом

Порошенко написав листа до НАТО щодо розширення співпраці з Альянсом

Петро Порошенко / Фото: Reuters

Нова угода дозволить вивести взаємодію в сфері секретної інформації на вищий рівень.

Президент України Петро Порошенко направив до НАТО офіційного листа з проханням включити Україну у Програму розширених можливостей (Enhanced Opportunities Programme).

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко у Брюсселі, передає УНІАН.

"Президент України зробив офіційну письмову заявку до Генерального секретаріату. Цей лист був надісланий, і от-от вони мають його отримати, а потім держави-члени НАТО мають прийняти формальне рішення", - розповів він, уточнивши, що документ був направлений два дні тому дипломатичними каналами.

"Це новий і дуже тісний етап взаємодії, і союзники будуть це серйозно розглядати", - наголосив замміністра, який брав участь у засіданні комісії Україна - НАТО.

Дипломат охарактеризував програму як "дуже складний та вибагливий механізм, який буде потребувати і з нашого боку, і з боку НАТО серйозної взаємодії".

За його словами, однією з перешкод для можливої співпраці України та альянсу за цією програмою була відсутність технічної Угоди про обмін таємною інформацією.

"28 вересня Угода буде підписана в Брюсселі. Цей документ дозволить вивести взаємодію в сфері секретної інформації на зовсім інший рівень", - сказав Пристайко.

Наразі в рамках Програми розширених можливостей з НАТО співпрацюють Швеція та Фінляндія. 

Також він додав, що Річна національна програма (РНП) співробітництва України з НАТО буде радикально змінена.

"Програма була товстелезним документом. Наприкінці року, коли ми підводили підсумки, то виявлялося, що по одній позиції виконано 10%, по іншій - 12%. Вона має бути менш амбітною, але чіткою та зрозумілою для виконання з відповідним результатом. Ми хочемо радикально змінити РНП, зробити з цього величезного документу один стрункий механізм, який буде описувати, що саме ми маємо досягти. Всі інші заходи, які будуть цьому сприяти, ми зробимо окремим додатком", - запевнив Пристайко.

За його словами, цей документ "буде не тільки коротким, ми одразу починаємо писати його двома мовами". "Третя значна зміна - це те, що ми сідаємо і пишемо це з НАТО. У нас вже є радник, який буде писати цю програму з нами так, що НАТО буде відразу частиною цього процесу", - повідомив заступник міністра.

За словами дипломата, перший рамковий проект документу вже готовий, після чого безпосередньо розпочнеться робота з експертами НАТО.

Український дипломат також повідомив, що в рамках засідання Комісії Україна-НАТО на рівні постійних представників, в якому він брав участь, сторони розглянули два питання - події на Сході України і перспективи відновлення миру та питання співпраці та взаємодії.

Нагадаємо, 12 лютого президент Петро Порошенко затвердив річну національну програму співробітництва Україна – НАТО на 2016 рік

Програма передбачала комплексний розвиток співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору. В документі були прописані кроки, які має здійснити наша країна, реформуючи належні галузі відповідно до стандартів НАТО.

Повʼязані теми:

Наступна публікація