Порошенко підписав історичний закон про Конституційний суд і назвав його переваги

Порошенко підписав історичний закон про Конституційний суд і назвав його переваги

Петро Порошенко / Фото: УНІАН

Документ має дві важливі новації. 

Президент України Петро Порошенко 31 липня підписав закон "Про Конституційний Суд України". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Він наголосив, що вказаний документ є складовою частиною судової реформи, яка спрямована на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

За його словами, одна з принципових ознак закону – прозорий конкурс кандидатів.

"Абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів в судді до Конституційного суду", – сказав Порошенко.

Другою новацією є можливість будь-якої юридичної (за винятком представників держави або місцевого самоврядування) чи фізичної особи подати скаргу до Конституційного суду. Порошенко відзначив, що ніколи в історії України такого права не мали прості українці.

"Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований при ухваленні рішення щодо неї, є неконституційним, то вона не має більше шукати народних депутатів чи президента. Вона отримає нарешті право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд має розглянути і винести відповідне рішення", – додав президент.

На його думку, це суттєво підвищить рівень захисту конституційних прав і свобод громадян.  

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко підсумував завершення конкурсу з формування нового Верховного Суду. За його словами, що вперше цей процес відбувався прозоро, а дані кожного з кандидатів містилися у відкритому доступі. До фіналу конкурсу потрапили 120 осіб. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація