Порошенко підписав закон про кримінальну відповідальність за схиляння до самогубства

Порошенко підписав закон про кримінальну відповідальність за схиляння до самогубства

Фото: УНІАН

За спонукання до суїциду через соцмережі в Україні тепер можуть посадити до в‘язниці.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Як вказано у картці документу, сьогодні, 5 березня, його повернуто з підписом від глави держави.

Зауважимо, Верховна Рада ухвалила закон про введення кримінальної відповідальності за схиляння до самогубства 8 лютого.

Депутати внесли уточнення до статті 120 Кримінального кодексу "Доведення до самогубства". Крім доведення до самогубства шляхом приниження, шантажу і жорстокого поводження, кримінальна відповідальність буде поширюватися на доведення до суїциду шляхом системного примусу до дій, що суперечать волі людини. Також каратиметься спонукання до самогубства та інші дії, які сприяють вчиненню суїциду.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що новий закон дозволить притягати до відповідальності осіб, які спонукають до суїциду через Інтернет, зокрема користувачів соцмереж.

Зловмисникам загрожуватиме до 3 років обмеження волі або позбавлення волі.

Зазначимо, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося раніше, у травні минулого року російське видання "Новая Газета" опублікувало масштабне розслідування, про "групи смерті" – спільноти, зосереджені переважно у мережі "ВКонтакте", розраховані на підлітків. Їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні "завдання" – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою "гри" є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру.

Повʼязані теми:

Наступна публікація