Порошенко розповів про загарбницькі плани Росії щодо України та про її найманців на Донбасі

Порошенко розповів про загарбницькі плани Росії щодо України та про її найманців на Донбасі

Фото: Reuters

У різні періоди на Сході України перебували до 10 тисяч кадрових російських військових.

На Донбасі воюють до 50 тисяч "російських волонтерів", росіян за національністю. Також у різні періоди там перебували від 2,5 тисячі 10 тисяч кадрових військових РФ. Головна мета Кремля – повернути Україну до Радянського союзу.

Про це в інтерв'ю телеканалу CBS News сказав президент України Петро Порошенко, передає його прес-служба.

"Він (Путін) хоче повернути Радянський Союз. Він відповів в інтерв’ю на запитання, що є найбільшою катастрофою ХХ століття — не Друга світова війна, не Хіросіма, не Чорнобиль, а розпад СРСР. Це його мислення… Так, відвоювати. І повернути СРСР або Російську імперію. Як вам зручніше ", — сказав Порошенко.

Президент заявив, що Україна має підтверджені дані про перебування на окупованій частині Донбасу регулярних російських військ.

"Ми маємо підтверджені цифри, що в різні періоди їхня кількість була від 2,5 тисячі до 10 тисяч — регулярних російських військ на окупованій території. Плюс вони мають майже 50 тисяч військ так званих російських волонтерів, які були набрані через російську мобілізаційну систему і направлені туди. Однак, вони вдають, що вони не солдати регулярної армії. Але вони — росіяни, вони — за національністю росіяни, вони — російські солдати. Вони використовують російську зброю та амуніцію. І це — росіяни", - зазначив Порошенко.

50% тих, хто нині воює на Донбасі, є громадянами Росії.

"Росія хоче дестабілізувати Україну. Вони прагнуть дискредитувати досягнення Революції Гідності, які ми мали останні чотири роки", — сказав Порошенко.

Він додав, що це звучить як "нова холодна війна". Однак, за словами глави держави, Україна зараз є "лінією фронту холодної війни".

"Але ми маємо гарячу війну зараз. І кожного дня в нас є загиблі мирні мешканці та українські солдати. І в цій ситуації, безумовно, нам потрібні миротворці. Неможливо, щоб миротворча місія проходила одночасно із перебуванням російських військ. Це інструмент для того, щоб здійснювати тиск на РФ, щоб вона вивела війська з окупованої території", - наголосив Порошенко.

Вибори на Донбасі можливі після повної імплементації миротворчої операції, зазначив президент.

Глава держави зазначив, що представники армій країн-партнерів НАТО, всіх країн-членів НАТО вчаться новому досвіду Збройних сил України.

"Вони вчаться в нас найновішому досвіду гібридної війни проти Росії. А ми вчимося у них тактиці та стратегії стандартів НАТО. І це робить українську армію значно ефективнішою", — підкреслив Порошенко.

У так званих адміністраціях на Донбасі працюють тисячі росіян – голова військового комітету НАТО

У так званих адміністраціях на Донбасі працюють тисячі росіян – голова військового комітету НАТО

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація