Порошенко розповів, як збирається повернути Крим

Порошенко розповів, як збирається повернути Крим

Порошенко збирається повернути Крим політико-дипломатичним шляхом. / Фото: Reuters

Президент назвав свій шлях безальтернативним.

Президент України Петро Порошенко збирається повернути Крим через суди та дипломатію. Про це він заявив в інтерв'ю українським телеканалам.

"Буду все робити, щоб внаслідок розробленої стратегії та використовуючи міжнародні правові механізми, над якими ми працювали, в тому числі і в Парижі, забезпечити через судові рішення та політико-дипломатичний шлях повернення Криму. Альтернативи цьому шляху не існує", - сказав він.

Також Порошенко сказав, що Україна має зробити все можливе, щоб "захистити права кримськотатарського народу, який зараз знаходиться у Криму під шаленим тиском".

Задля цього лідери кримських татар Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров були обрані у парламент за списком партії БПП і отримали більше можливостей боротися за права свого народу. Окрім того, Джемілєв був призначений радником президента і бере активну участь у розробці кроків, які сприятимуть поверненню Криму.

Нагадаємо, у кінці лютого - початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків окуповували Кримський півострів. Також було створено збройне формування з російських "козаків", яке називало себе "самооборона Криму".

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов псевдореферендум про статус півострова, за сфальсифікованими результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. У зв'язку з цим Захід ввів санкції проти Криму та Росії.

Пізніше президент РФ Володимир Путін у фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" зізнався, щооперація по анексії півострова була спланованою і розроблялася в його кабінеті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація