Порошенко відзначив роль Ердогана в процесі отримання Томосу

Порошенко відзначив роль Ердогана в процесі отримання Томосу

Фото: Reuters

Турецький президент сповідує політику невтручання.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган не втручався у процес отримання Україною Томосу від Вселенського патріархату.

Про це під час прес-конференції заявив президент України.

За словами Порошенка, Ердоган сповідує, як і сам український лідер, політику невтручання.

"Я вдячний президенту Туреччини за невтручання в процес отримання Україною Томосу. Невтручання - політика, яку сповідую я і президент Ердоган", - сказав Порошенко і додав, що вважає турецького президента своїм другом.

Президент Порошенко зазначив, що Православна церква в Україні не матиме державного статусу. Нова структура "матиме рівні права з іншими релігійними організаціями".

Розмова відбувається після того, як 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Чи готові парафіяни та священики УПЦ МП переходити до новоствореної помісної церкви

Чи готові парафіяни та священики УПЦ МП переходити до новоствореної помісної церкви

Повʼязані теми:

Наступна публікація