Порошенко закликав Нідерланди завершити ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Порошенко закликав Нідерланди завершити ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Фото: Reuters

Глава держави наголосив, що імплементація Угоди є стратегічним інтересом для всіх сторін.

Президент України Петро Порошенко закликав Нідерланди завершити всі процедури для забезпечення швидкого набуття чинності Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Тимчасове застосування Угоди вже принесло цілу низку позитивних результатів, що визнано Євросоюзом. Україна очікує на продовження допомоги та підтримки з боку ЄС, включаючи Нідерланди, у подальшій імплементації Угоди, що є стратегічним інтересом для всіх сторін", - заявив Порошенко.

За словами президента, принципову позицію України вдалося відстояти, зокрема, не допустити нових переговорів з невизначеною часовою перспективою, не допустити жодних змін до тексту Угоди, так само, як і її повторної ратифікації всіма країнами-членами.

"Ми цінуємо зусилля лідерів ЄС з метою досягнення домовленості щодо рішення, яке відкриває шлях для довгоочікуваного завершення Європейським Союзом ратифікації Угоди про асоціацію. Це був вимушений крок, необхідний для досягнення нашої спільної мети, а саме - збереження Угоди про асоціацію з ЄС", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше у Нідерландах пригрозили відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Одна із вимог – ЄС має заявити, що угода про асоціацію з Україною не означає додаткових зобов'язань безпекового або фінансового характеру. Також Нідерланди вимагають визнати, що угода не надаватиме українцям права "вільно жити та працювати" на території ЄС. Один із найбільш контроверсійних пунктів – він і досі не узгоджений – стосується можливого членства України в ЄС.

Після цього лідери ЄС погодилися з вимогами Нідерландів щодо Угоди про асоціацію з Україною. Проте навіть це не є запорукою того, що парламент країни ратифікує Угоду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація