Порошенко закликав патріарха Варфоломія допомогти із автокефалією УПЦ

Порошенко закликав патріарха Варфоломія допомогти із автокефалією УПЦ

Фото: Сайт президента України

Президент попросив допомогти православним українцям об'єднатися і врегулювати канонічний статус української церкви.

Дедалі більша кількість православних українців хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву, яка буде євхаристійно й молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час заходів до Дня хрещення Київської Русі на Володимирській гірці, повідомили у його прес-службі.

"Вогник благодатного вогню ми отримали з Константинополя, звідки прибули до нас перші єпископи і священики. З Цар-города христова віра прийшла до Києва, на береги Дніпра, і вже саме звідси поширилася на інші східнослов'янські терени та сусідні народи. Константинопольська Церква для нас була, є й буде Церквою-матір'ю, до якої ми, її чада, зверталися і будемо звертатися по допомогу, - в тому числі у подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям", - заявив Порошенко.

За словами президента, цього року завдяки багатолітнім трудам його всесвятості Варфоломія відбувся історичний Святий і Великий собор православної церкви, хоча його і намагалися зірвати деякі деструктивні сили.

"За цей рік як український президент я мав добру нагоду зустрітися з вселенським патріархом і твердо переконався, що його всесвятість молиться за Україну і думає над тим, як допомогти нам вирішити наші проблеми", - додав Порошенко.

Глава держави звернувся до присутнього на Володимирській гірці високоповажного представника архієпископа Телміського Іова із закликом переказати патріарху Варфоломію, що православна церква в Україні вкрай потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу.

"Він єдиний, хто спроможний допомогти православним України об'єднатися і врегулювати канонічний статус української церкви в структурі світового православ'я. Ясно, що ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи, за її спробами використати в своїх інтересах почуття частини українських православних", - зазначив президент.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада попросила Вселенського патріарха надати автокефалію православним України. Рішення ухвалено більшістю депутатів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація