Порошенко заявив про загрозу нового військового вторгнення Росії до України

Порошенко заявив про загрозу нового військового вторгнення Росії до України

Фото: Reuters

За словами Порошенка, України посилила контроль на всіх ділянках державного кордону.

Президент України Петро Порошенко заявив, що під виглядом стратегічних командно-штабних навчань не виключається створення нових ударних угруповань російських військ для вторгнення на територію України.

Про це він сказав 7 вересня під час звернення до Верховної Ради.

"Сім тисяч платформ із солдатами та технікою наблизились чи наближаються до наших кордонів. Жодних гарантій, що по завершенню маневрів це все повернеться з Білорусі додому в Росію у нас немає", - сказав Порошенко.

За словами Порошенка, саме тому Україна посилила контроль на всіх ділянках державного кордону.

"Засилання в Україну диверсійних груп, підготовка терористичних актів. Це далеко не повний інструментарій Кремля, з яким ми маємо ефективно боротися. Але головна загроза від Росії все ж таки військова. Немає жодних ознак того, що Москва готова відступити з Донбасу або піти з Криму. Доказів підготовки її до наступальних дій континентального масштабу, на жаль, дедалі більше. Як от російсько-білоруські навчання "Захід-2017", хоча, на мою думку, їх доречніше було назвати "Антизахід", - сказав президент. 

Порошенко пригадав, що 2014 року під нібито прикриттям забезпечення безпеки Олімпіади в Сочі Росія розгорнула угруповання для проведення спецоперації із захоплення Криму. "У другій половині 2008 року проходили навчання "Кавказ-2008" і тоді російські війська, що залучались до маневрів замість того, щоб із полігонів повернутися до пунктів постійної дислокації напали на Грузію. До речі, 2 вересня виповнилось 9 років як ваші попередники у цій залі, виявивши абсолютну політичну короткозорість, безвідповідальність провалили постанову про визнання Росії країною, яка здійснила військову агресію проти суверенної, незалежної Грузії", - сказав Порошенко.

Президент зауважив, що зараз напрямки залізничного руху перекидання військ від "РЖД" передаються управління військових сполучень Департаменту транспортного забезпечення російського Міноборони. Глава держави вважає, що Кремль перевіряє, наскільки готові до великої війни з Заходом не тільки російські збройні сили, але й вся російська держава.

Нагадаємо, незабаром на території Росії та Білорусі стартують навчання "Захід-2017". Вони триватимуть від 14 до 20 вересня. Росія заявила, що участь у тренуваннях візьмуть 13 тисяч військових, однак на Заході цим підрахункам не довіряють, вважаючи, що участь у ньому візьмуть близько 100 тисяч. Також у НАТО стурбовані тим, що ці навчання не є прозорими, на них не пропускають представників ЗМІ. 

Російсько-білоруські навчання світові ЗМІ охрестили репетицією війни в Європі

Російсько-білоруські навчання світові ЗМІ охрестили репетицією війни в Європі

Повʼязані теми:

Наступна публікація