Порушення на виборах не вплинули на результат, ЦВК та Нацполіція відпрацювали належним чином – звіт КВУ

Порушення на виборах не вплинули на результат, ЦВК та Нацполіція відпрацювали належним чином – звіт КВУ

Фото: УНІАН

Також там підкреслили, що основні порушення стосувались незнання законодавства.

Перший тур президентських виборів в Україні відбувся за всіма стандартами, а порушення на них не мали системного характеру та не вплинули на результат.

Про це йдеться у звіті Комітету виборців України.

"За оцінкою КВУ день голосування загалом було проведено у відповідності до вимог українського законодавства та міжнародних стандартів. У порівнянні із попередніми виборами Президента України 2014 року кількість та характер порушень виборчого законодавства принципово не змінилися. Офіційними спостерігачами КВУ було зафіксовано низку проблем та порушень під час організації процесу голосування та у підготовці до його проведення, однак ці порушення не носили системного характеру та не були такими, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян", - йдеться у звіті.

Зазначається, що найбільш типовими порушення під час голосування були помилки в роботі дільничних комісій, проведення агітації поза відповідними термінами, а також порушення таємниці голосування. Водночас, у КВУ зазначають, що значна кількість порушень була пов’язана із незнанням членами комісій законодавства.

"В окремих випадках КВУ зафіксував використання таких недоброчесних технологій як підвезення громадян до дільниць, спроби контрольованого голосування та винесення бюлетенів за межі дільниць. Ці факти носили поодинокий характер. КВУ закликає МВС належним чином розслідувати такі випадки та притягнути винних до відповідальності", - зазначили в Комітеті виборців України.

Окремо там також виділили роботу ЦВК та Національної поліції як позитивну стосовно недопущення фальсифікацій та порушень під час голосування.

Нагадаємо,31 березня в Україні відбувся перший тур виборів президента України. За остаточними даними "Національного екзит-полу 2019" у першому турі виборів президента України перемагає шоумен Володимир Зеленський із результатом у 30,6%. Петро Порошенко посів другу сходинку з показником 17,8%. Юлія Тимошенко стала третьою - 14,2%.

В результатах екзит-полу на замовлення ТСН станом на 18:00 Зеленський отримав 30,1% голосів виборців, на другому місці -  Порошенко із результатом у 18,5%. Третю позицію обійняла Тимошенко - 14%.

Центральна виборча комісія поступово завершує підрахунок голосів

Центральна виборча комісія поступово завершує підрахунок голосів

Повʼязані теми:

Наступна публікація