Посол України при ООН розповів, навіщо Росія скликала Радбез ООН щодо українського мовного закону

Посол України при ООН розповів, навіщо Росія скликала Радбез ООН щодо українського мовного закону

Фото: УНІАН

Єльченко пов'язує дату розгляду з інавгурацією Зеленського.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко пов'язує дату розгляду "мовного закону" на засіданні Ради Безпеки ООН, яку призначила Росія, з інавгурацією президента Володимира Зеленського. Про це пише Укрінформ.

Єльченко вважає, що таким чином Москва хоче послати сигнал новому президенту України, "мовляв, навіть Рада Безпеки обговорює таке важливе питання". "Мабуть, вже зовсім вичерпалися аргументи у Росії, не знають, де ще можна зачепити Україну", - сказав представник України при ООН.

За його словами, що запропоноване Росією обговорення українського мовного закону не має жодного стосунку до функціональних обов’язків Ради Безпеки ООН. Натомість подібні проблеми можна обговорювати у Венеційській комісії, ПАРЄ, ОБСЄ.

"Яким чином український закон про мову може загрожувати миру та безпеці? Я не можу пригадати, щоби колись Рада Безпеки ООН за всі роки існування розглядала питання про закон про мову у країні, де існує ця мова. Такого не буває", - розповів Єльченко

Як повідомлялося раніше, Росія звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із ухваленням Верховною Радою України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Нагадаємо, парламент України ухвалив законопроект про українську мову. Рішення підтримали 278 народних депутатів. Очікується, що після підписання документу президентом буде створено Інститут уповноваженого із захисту державної мови. Відповідальність за порушення норм закону також передбачена. Втім, автори документи запевняють, що всі страшилки про мовний закон - це неправда. За ґрати нікого не саджатимуть, штрафи відклали на три роки. Передбачили безкоштовні курси української для дорослих. Найбільш пильним око закону про мову буде до посадовців та публічної сфери. 

Щойно ухвалений закон відразу заблокували представники опозиції постановою про порушення регламенту. Це незначна та тимчасова перепона, але, якщо у парламенті не встигнуть проголосувати проти неї, закон про мову може потрапити на підпис вже до наступного президента. Він, до речі, вже пообіцяв переглянути ухвалений закон про українську мову на дотримання Конституції та відповідності інтересів усіх громадян України.

Спікер ВР Андрій Парубій підписав мовний закон

Спікер ВР Андрій Парубій підписав мовний закон

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація