Постачання вугілля із США допомогло покращити відносини України з адміністрацією Трампа — Reuters

Постачання вугілля із США допомогло покращити відносини України з адміністрацією Трампа — Reuters

Фото: pixabay.com

Ключовим етапом стала зустріч Порошенка і Трампа у Білому домі.

Угода про постачання американського вугілля до України мала не лише комерційну вигоду, але була і політично доцільною.

Про це пише інформаційне агентство Reuters із посиланням на учасника переговорів, представника української державної компанії, що імпортувала вугілля.

На Одещині почали розвантажувати першу партію американського енергетичного вугілля

На Одещині почали розвантажувати першу партію американського енергетичного вугілля

Для Трампа це було вигідно, оскільки угода дала необхідні замовлення для штату Пенсільванія – американського регіону, де видобувають вугілля. Під час передвиборчої кампанії Трамп робив акцент на виборцях із цього штату, обіцяючи їм, що буде захищати інтереси американської енергетики.

Для України ця угода допомогла показати свою користь Білому дому, підтримки якого Київ потребує у своєму конфлікті з Росією. Також це стало новим джерелом постачання вугілля у той час, коли традиційні джерела постачання зриваються.

Кампанія Трампа, спрямована на покращення відносин з Кремлем, занепокоїла прозахідний уряд в Україні, який втратило Крим у 2014 році і продовжує боротьбу з промосковськими сепаратистами.

Проте справи для Києва покращилися, коли президент України Петро Порошенко відвідав Білий дім 20 червня минулого року. "Зустріч з Трампом була ключовим моментом, важливим етапом", - сказав агентству Reuters представник уряду України на умовах анонімності.

Незважаючи на стимулювання з боку адміністрації Трампа, підприємства у США переходять з вугілля на газ, вітряну та сонячну енергію. Внаслідок цього американські гірничодобувні компанії змушені експортувати вугілля до Азії та шукати нових покупців серед східноєвропейських країн, які намагаються відійти від російських поставок.

Трамп після зустрічі з Порошенком заявив: "Україна вже каже нам, що вони зараз потребують мільйони і мільйони тонн вугілля. Ми хочемо продати це їм, і всім іншим у всьому світі, хто цього потребує".

Угода з Києвом була підписана наступного місяця, після чого міністр торгівлі США Вілбур Росс заявив: "Ця угода допомогла посилити ключового стратегічного партнера проти регіональних тисків, які прагнуть підірвати інтереси США".

Нагадаємо, 2017 року Україна імпортувала трохи більше 19 777 тис. тонн вугілля, більшість з якого потрапило в країну з Росії. Відзначається, що за цей обсяг Україна заплатила понад $ 2,7 млрд. З Росії за 2017 рік було імпортовано вугілля на суму $ 1,5 млрд (56,57% від загальної кількості), з США - на $ 682 млн (24,85%) , з Канади - на $ 182,2 млн (6,64%). Інші країни також поставили вугілля на Україну на суму $ 327,6 млн (11,94%). 

Повʼязані теми:

Наступна публікація