Постпред США при НАТО: "Ми хочемо, щоб Україна була членом Альянсу"

Постпред США при НАТО: "Ми хочемо, щоб Україна була членом Альянсу"

Фото: ТСН

Про конкретні терміни, коли Україна увійде до НАТО, поки не йдеться.

Сполучені Штати Америки хочуть бачити України членом НАТО, однак поки говорити про якісь певні терміни не готові. Про це розповіла в коментарі ТСН постпред США у НАТО Кей Бейлі Хатчісон.

-          Ваші думки про "План дій щодо членства в НАТО" для України. Це реалістичний сценарій чи недосяжна мета для України? Що ви думаєте про це з огляду на вашу посаду в НАТО?

-          Думаю, що це надважливо для нас - продовжувати підтримувати Україну в рамках розширеного партнерства. Це те, що ми робимо на практиці, і ми хочемо, аби Україна стала членом НАТО. Абсолютно. Україна над цим працює, і ми підтримуємо зусилля президента Зеленського в проведенні реформ та в процесі встановлення цивільного контролю над військовими структурами. Думаю, що він робить в цьому плані вражаючі зусилля, і ми будемо співпрацювати з ним. Ми вимагаємо від Росії повернути Україні її суверенні кордони, щоби Україна була в змозі консолідувати свої терени для свого народу і заради створення для народу нормальних умов для життя. Це те, що підтримують Сполучені Штати, і це те, що підтримує Альянс.

-          Але, все ж таки "План дій щодо членства в НАТО", це реальна перспектива у найближчому майбутньому, або ж ні?

-          Це абсолютно в категорії наших сподівань, що Україна йде до членства в НАТО. Це все залежить від численних обставин. Коли Україна буде готова, коли будуть впроваджені реформи, коли складеться ситуація, сприятлива для приєднання України до НАТО. Ми хочемо, щоб Україна була членом НАТО у майбутньому. Ніхто не знає, коли це станеться. Наприклад, для Північної Македонії знадобилось на це десять років, аби провести відповідні реформи. І, я знаю, що президент Зеленський працює над цим. І ми готові це підтримувати.

-          Чи може приєднання України до НАТО відсунути в часі конфлікт з Росією, який й досі триває?

-          Звісно, треба змусити Росію вивести свої війська за суверенні кордони України. Це необхідно і для народу України, а, також, для приєднання України до НАТО. Ми хочемо, щоб Україна мала доступ до власних ресурсів в межах її власних кордонів. Україна має право забезпечити контроль над власними кордонами, про що незмінно заявляє НАТО. Йдеться і про Крим, і про Східний Донбас. Ми підтримуємо Україну та український народ, ми цінимо революційні зміни та спроби України позбавитися російського впливу. Ми хотіли б допомогти українцям, чим тільки можемо, повернути повний суверенітет. І ми допоможемо їм це зробити.

-          Україна сподівається, що Угорщина розблокує діалог на найвищому рівні між Україною та НАТО, і зробить це як можна швидше. Чи можуть Сполучені Штати бути "адвокатом України" в питанні двосторонніх стосунків між Україною та Угорщиною на платформі НАТО?

-          Ми на найвищому рівні готові надати підтримку Україні. Ми будемо зустрічатися з міністром оборони України на сніданку, який влаштовує Канада, і ми застосуємо всі свої можливості, аби Україна стала повноцінним партнером НАТО.

Нагадаємо, у Збройних силах України завершили перший етап реформування за стандартами НАТО на виконання спільних директив Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ - були створені нові командування та призначені їхні командувачі. 

Спілкувався кореспондент ТСН.Тижня Андрій Цаплієнко

Боротьба з Росією є частиною боротьби з тероризмом - Пристайко на саміті НАТО

Боротьба з Росією є частиною боротьби з тероризмом - Пристайко на саміті НАТО

Повʼязані теми:

Наступна публікація