Повернення Криму, прозора приватизація та жорсткий менеджмент. Ключові тези виступу Гройсмана

Повернення Криму, прозора приватизація та жорсткий менеджмент. Ключові тези виступу Гройсмана

Фото: УНІАН

Прем'єр-міністр заявив, що одним із ключових завдань уряду є відновлення довіри до влади.

Сьогодні, 14 квітня, новообраний прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час представлення програми діяльності його уряду заявив, що протягом місяця представить покроковий план роботи уряду, а до кінця року - середньостроковий план розвитку країни.

Прем'єр закликав депутатів взяти активну участь у розробці таких планів. Крім того, він заявив, що поставить відповідні завдання кожному міністру нового уряду вже на першому засіданні Кабміну.

За словами Гройсмана, одним із ключових завдань уряду є відновлення довіри до влади.

"Сьогодні я би хотів сказати про деякі наші пріоритети. Одне із ключових завдань, яке стоїть сьогодні перед усіма нами, – відновити довіру до влади", - зазначив Гройсман, додавши, що для цього, за його словами, необхідне ефективне державне управління.

"На першому засіданні уряду перед міністрами буде поставлено завдання протягом місяця актуалізувати і представити на обговорення громадськості чітке бачення відповідних секторальних реформ і план першочергових дій до кінця року", - додав він

При цьому, за його словами, важливо не втратити надбання попереднього уряду.

Також новопризначений прем'єр-міністр обіцяє невідкладно розпочати податкову реформу, після завершення якої запровадити мораторій на зміни Податкового кодексу строком на 3-5 років.

"Ми невідкладно повинні повернутися до податкової реформи. Спільно з Верховною Радою України я пропоную негайно створити робочу групу із залученням міжнародних експертів і повернутися до напрацьованих варіантів Податкового кодексу. Ми повинні взяти все краще, що є в кожному з них", - сказав він, пообіцявши забезпечити жорсткий менеджмент із чітким контролем виконання завдань і відповідальності тих, хто їх не виконує.

Проте Гройсман зазначив, що залишається прихильником системних рішень. За його словами, підвищення обороноздатності для нового уряду залишається пріоритетом та є важливим в умовах агресії на сході України.

"І для нового уряду (підвищення обороноздатності – ред.) залишається серйозним першим пріоритетом. У нас є чіткий орієнтир модернізації нашої системи обороноздатності за стандартами НАТО", - додав він, звернувши увагу, що в новому складі уряду з'явилась посада віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. На неї призначено Іванну Климпуш-Цинцадзе

Гройсман наголошує, що особливу увагу в новому уряді буде приділено комплексу питань, пов'язаних із поверненням Криму і тимчасово окупованих районів Донбасу.

"Ще одне питання, якому в новому складі уряду буде приділена додаткова увага - це комплекс питань, пов'язаних з поверненням Криму і тимчасово окупованих районів Донбасу, відновлення життєдіяльності на звільнених територіях, інтеграція переселенців", - сказав він.

Новим прем’єр-міністром України став Володимир Гройсман

Новим прем’єр-міністром України став Володимир Гройсман

Також за словами Гройсмана, реформування соціальної політики, в тому числі субсидій, соціальної допомоги й тарифів на житлово-комунальні послуги, стане одним із ключових пріоритетів діяльності нового уряду.

"Відповідальна держава – це держава, яка виконує свій соціальний контракт. Тому реформування соціальної політики буде одним із наших ключових пріоритетів. Одним із перших моїх доручень буде невідкладне опрацювання цих питань, які є складовими переходу на економічно обґрунтовані тарифи", - сказав Гройсман.

Також прем'єр повідомив, що важливо провести аудит ефективності й реформи соціальних фондів.

"Через соціальні фонди проходить колосальний обсяг ресурсів, тому вони повинні бути об'єктом пильної уваги. Потрібно забезпечити прозорість їх роботи і скоротити витрати на адміністрування, - заявив глава уряду.

Ще одним пріоритетом уряду в соціальній сфері стане реформування системи допомоги безробітним. Велика кількість безробітних, на думку Гройсмана, є результатом не лише економічної кризи, але й незадовільної роботи відповідних державних органів. Тому уряд буде більш активно займатися питаннями, що стосуються працевлаштування безробітних.

 Також глава уряду заявив про прозору приватизацію.

"Приватизацію ми маємо провести виважено і поетапно. Ми маємо провести її грамотно, підготувавши об'єкти таким чином, щоб продати їх найбільш вигідно. Найголовніше - приватизація має бути прозорою", - сказав Гройсман.

Також він наголошує, що новий уряд повинен затвердити базову стратегію реформи системи охорони здоров'я.

Нагадаємо, що сьогодні, 14 квітня, новий кабінет міністрів після відставки Арсенія Яценюка очолив голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

14_4_new_kab_13

Повʼязані теми:

Наступна публікація