Повне припинення вогню, обмін "всіх на всіх": Зеленський розповів, про що домовилася "нормандська четвірка"

Повне припинення вогню, обмін "всіх на всіх": Зеленський розповів, про що домовилася "нормандська четвірка"

Фото: ТСН.ua

Питання повернення контролю над кордоном розглядатимуть іншим разом.

До кінця року на сході України має настати повне припинення вогню, а також має відбутися обмін полоненими у форматі "всіх на всіх".

Про це під час пресконференції за підсумками зустрічі "нормандської четвірки" заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, українська сторона під час переговорів наполягала, що комплексне вирішення конфлікту на сході України неможливе без забезпечення безпекової ситуації, а вже після цього можна говорити про політичні питання.

Зеленський зазначив, що "нормандська четвірка" домовилася про повне, всебічне та безстрокове припинення вогню, яке повинно розпочатися до кінця 2019-го року. 

Учасники переговорів також погодилися на розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на цілодобовий моніторинг ситуації на сході, і на розробку нового плану щодо розмінування територій.

Ще один пункт домовленостей – до 31 грудня 2019 року має відбутися обмін утримуваних осіб за принципом "всі на всіх", сказав президент України. Представники Червоного Хреста мають отримати повний доступ до всіх полонених.

"Сьогодні я наполягав на необхідності відновлення повного контролю України за державним кордоном. Впевнений, що ми повернемося до вирішення цього питання на наступній зустрічі у "нормандському форматі" через чотири місяці", – сказав Зеленський.

Окрім того, під час переговорів президент України наголошував на необхідності виведення усіх незаконних збройних формувань та військової техніки з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). 

"Я підкреслив, що проведення місцевих виборів в ОРДЛО можливо виключно відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЄ на основі Копенгагенських критеріїв. Сьогодні сторони висловили зацікавленість у домовленості <…> усіх особливостей місцевого самоврядування ОРДЛО та інкорпоруванні "формули Штайнмаєра", – сказав глава української держави.

При цьому Зеленський заявив, що ніколи не погодиться на федералізацію України, оскільки Україна – унітарна держава. Він також зазначив, що ніхто не може вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку України, окрім українського народу. Президент наполягає на неможливості врегулювання ситуації на сході України шляхом поступок територіями.

"Для кожного українця Донбас і Крим – це Україна", – зазначив Зеленський.

Президент заявив, що Україна готова до виконання домовленостей, але зауважив, що це "дорога із двостороннім рухом".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація