Повноцінна миротворча місія: у Порошенка розповіли подробиці зустріч із генсеком ООН

Повноцінна миротворча місія: у Порошенка розповіли подробиці зустріч із генсеком ООН

Фото: Сайт президента України

Розгортання місії повинно відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН.

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Генсеком ООН Антоніу Гутеррішем.

Про це інформує сайт глави держави.

Співрозмовники детально обговорили питання залучення ООН у врегулювання ситуації на Донбасі, зокрема перспективи розгортання повноцінної миротворчої місії ООН в Україні.

Президент України переконаний, що тільки повноцінна миротворча місія з всеохоплюючим мандатом сприятиме досягненню головної мети – відновленню миру на Донбасі. Співрозмовники констатували, що розгортання місії повинно відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН.

"Президент наголосив на необхідності вжиття міжнародним співтовариством додаткових заходів з метою примусити Росію виконувати зазначений документ. Зокрема, РФ має забезпечити безпечний та безперешкодний доступ до півострова існуючим регіональним та міжнародним моніторинговим організаціям у сфері прав людини", - йдеться у повідомленні.

Геращенко: Україна завжди допомагала у миротворчих місіях, прийшов час допомогти і нам

Геращенко: Україна завжди допомагала у миротворчих місіях, прийшов час допомогти і нам
 

Також президент України подякував ООН за надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також постраждалому цивільному населенню Донбасу.

Співрозмовники також обговорили питання посилення кадрової представленості України в структурах системи ООН.

США повністю підтримують українську ідею миротворців ООН на Донбасі

США повністю підтримують українську ідею миротворців ООН на Донбасі

Під час попередніх телефонних переговорів лідерів держав "нормандського формату" президент України Петро Порошенко наголосив на необхідності запровадження її на Донбасі.

Нагадаємо, що тим часом президент РФ Володимир Путін заявив, що підтримує введення миротворців ООН на територію окупованого Донбасу, однак ці сили повинні перебувати лише на лінії розмежування.

У МЗС підкреслили, що Путін своєю заявою хоче спотворити ідею миротворчої місії і представити агресію на Донбасі внутрішнім конфліктом України. Також дипломати нагадали, що раніше глава України Петро Порошенко офіційно направив в ООН звернення про розгортання миротворчої операції, проте Росія як держава-агресор постійно саботувала пропозиції України, відмовляючись розглядати звернення в РБ ООН і навіть стверджувала, що звернення не було.

Росія також передала в Організацію Об'єднаних Націй проект резолюції про розміщення миротворчої місії на Донбасі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація