Позачергові вибори до Ради. У ЦВК розповіли про початок кампанії та систему проведення виборів

Позачергові вибори до Ради. У ЦВК розповіли про початок кампанії та систему проведення виборів

Фото: УНІАН

У Центрвиборчкомі вважають, що процес вже зупинити неможливо.

Центральна виборча комісія України провела брифінг на якому розповіли про початок виборчої кампанії, як вона проводитиметься та чи може рішення суду скасувати позачергові вибори.

ТСН.ua зібрав головне з прес-конференції очільниці ЦВК Тетяни Сліпачук.

24 травня – початок виборчої кампанії

За словами очільниці комісії, документи кандидатів у нардепи почнуть приймати від 24 травня. 

"Офіційна позиція ЦВК полягає в тому, що сьогодні, 23  травня, фактично після опублікування відповідно до закону указу президента України про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів і відповідно до закону про вибори народних депутатів виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після опублікування, тобто з 24 травня без прийняття ЦВК будь-якого рішення щодо його початку".

Сліпачук додала, що ЦВК не має повноважень щодо встановлення конституційності чи неконституційності указів президента, а також фактично позбавлена можливості звернення до Конституційного суду України.

"ЦВК запевняє, що вона готова й здатна здійснювати встановлені законом функції щодо проведення позачергових виборів депутатів 21 липня".

Виборчий процес вже невідворотний

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук заявила про те, що не має інформації про оскарження указу президента України Володимира Зеленського щодо розпуску парламенту та проведення позачергових виборів 21 липня.

"Наскільки відомо нам, на 15 хвилин тому, офіційно немає зареєстрованих у Верховному суді України скарги, подання, позову… "Відповідно до діючого українського законодавства немає підстав для того, щоби зупинити підготовку до проведення виборів. Виборчий процес є невідворотним".

Вибори відбудуться за старою системою

У ЦВК вважають, що спроба за два місяці до виборів змінити законодавство – порушення прав українців. Голова ЦВК Тетяна Сліпачук вважає це неможливим.

"Є кодекс належних практик у виборчих справах, який був затверджений Венеційською комісією, відповідно до якого наші міжнародні спостерігачі оцінюють зокрема вибори в усьому світі. Зміни системи виборчої є можливими і доцільними з точки зору юридичної передбачуваності процесів, які очікуються, зокрема й кандидатами".

За її словами, поспішати з такими питаннями і ухвалювати питання "з коліна" неприпустимо.

"Коли ми змінюємо виборчі правила, ми маємо думати не тільки про порядок голосування, а ми маємо думати й про виборчі права громадян, про гендерні принципи, ми маємо думати про наших тимчасово переміщених осіб, осіб з інвалідністю".

Голова ЦВК переконує, що вони "будуть невпинно говорити про це з депутатами та демонструвати і доводити, що це неможливо".

За чинною процедурою держзакупівель ЦВК не встигне підготувати вибори

Сліпачук переконана, що без зміни процедури закупівель Центральна виборча комісія в двомісячний термін не встигне підготувати вибори, закупити бюлетені, тощо.

"Ми не маємо повних 60 днів, а вже 58. Я сподіваюся і очікую негайного прийняття відповідних рішень. які дозволять провести позачергові вибори 2019 року у відповідності до законів України і міжнародних демократичних правил".

Голова ЦВК додала, що про цю ситуацію знають в уряді, у президента та у Верховній Раді та пообіцяла звертатися до органів влади, аби владнати ситуацію та провести вибори на високому рівні.

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду. Політики відреагували на це по-різному: ми зібрали їхні коментарі з цього приводу.

Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. У прес-службі Зеленського назвали головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – від 2016 року у ВР не існувало коаліції.

За словами голови Адміністрації президента Андрія Богдана, можливим є зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для проведення виборів до ВРУ. Окрім цього, Зеленський хоче внести зміни до закону України про вибори, а саме зменшити прохідний бар'єр до 3% та скасувати мажоритарну систему.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради. Згідно з ним, позачергові вибори відбудуться 21 липня.

Офіційно: вибори все ж відбудуться 21 липня

Офіційно: вибори все ж відбудуться 21 липня

Повʼязані теми:

Наступна публікація