Представниця США в ООН різко розкритикувала Росію через порушення Мінських угод щодо Донбасу

Представниця США в ООН різко розкритикувала Росію через порушення Мінських угод щодо Донбасу

Фото: Associated Press

Дипломатка наголосила, що Москва продовжує озброєння бойовиків на сході України.

Росія продовжує порушення Мінських угод щодо Донбасу та постачає бойовикам зброю.

Про це під час засідання Ради безпеки ООН заявила виконувачка обов'язків заступника представника США при ООН Черіт Норман Шалє, пише УНІАН.

Урегулювання конфлікту на Донбасі має бути дипломатичним, наголосила дипломатка і запевнила, що США продовжать взаємодію з союзниками і партнерами для підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

"Завдяки своїм діям Україна чітко продемонструвала своє зобов'язання щодо досягнення мирного урегулювання конфлікту", - сказала Шалє.

Вона відзначила, що президент України Володимир Зеленський активізував дипломатичні зусилля, щоби налагодити зв'язок з українськими громадянами на Донбасі, покращити гуманітарну ситуацію з обох боків лінії зіткнення, провести два обміни заручників і відновити переговори лідерів в "нормандському форматі" за участю президента Росії Володимира Путіна.

"На жаль, Росія не продемонструвала аналогічне бажання виконати її зобов'язання за Мінськими угодами. Вона продовжує озброювати, готувати, очолювати і вести бойові дії на стороні своїх маріонеткових сил на сході України. Це є прямим порушенням зобов'язань Росії відповідно до Мінських угод, зокрема щодо започаткування негайного і всеосяжного режиму припинення вогню", - наголосила Шалє.

Вона нагадала, що збройний напад 18 лютого біля Золотого, який здійснили підтримувані Росією бойовики, відбувся у п'яту річницю, як бойовики захопили Дебальцеве, що було прямим порушенням Мінських угод.

"Як тоді, так і зараз, очолювані Росією сили продовжують порушувати зобов'язання, взяті президентом Путіним і російськими посадовцями, та вбивати українців на українській території", - заявила Шалє.

Представниця США вказала на те, що Москва розповсюджує дезінформацію, щоб відвернути увагу від її центральної ролі у розпалюванні конфлікту на Донбасі. Тож Росія повинна припинити конфлікт шляхом виведення своїх сил із Донбасу та окупованого Криму.

"Ми закликаємо Росію негайно втілити її безпекові зобов'язання відповідно до Мінських угод, у яких сказано, що сторони можуть лише тоді рухатись далі з політичними заходами Мінська, коли на місцях буде безпека", - заявила вона.

Також вона закликала Росію реалізувати заходи, узгоджені лідерами "нормандської четвірки" щодо негайної стабілізації ситуації у зоні конфлікту, що передбачає відкриття нових цивільних пунктів пропуску, розведення військових сил та втілення заходів із підтримки режиму припинення вогню.

Тим часом заступниця генсека ООН висловила занепокоєність щодо загрози збільшення нового насильства та гуманітарної кризи на Донбасі.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація