Представників ПАРЄ намагаються не пустити в Україну для моніторингу

Представників ПАРЄ намагаються не пустити в Україну для моніторингу

Співдоповідачі ПАРЄ не можуть відвідати Україну

Київ вже другий місяць відкладає візит представників моніторингової комісії в країну.

Влада України вже два місяці перешкоджає прибуттю в країну представниць моніторингової місії ПАРЄ.

Це, зокрема, має намір обговорити президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон під час візиту в Київ, який починається у вівторок, пише "Коммерсант-Украина".

"Протягом останніх двох місяців співдоповідачки асамблеї з українського питання Майліс Репс і Маріетта Пурбе-Лундін не можуть відвідати країну. Влада знаходять усе нові відмовки – то президента нема, то ще щось", - розповіло джерело газеті.

Планувалося, що доповідачки відвідають Україну в першу декаду березня. Цю поїздку довелося перенести на місяць, але й нову дату українська сторона не підтвердила.

Скасування останнього візиту особливо обурило ПАРЄ, бо у прес-службі асамблеї вже анонсували його проведення 4-5 квітня.

"Київ повідомив співдоповідачкам, що вони не зможуть провести зустрічі в парламенті, оскільки це дні сесії. Хоча раніше Київ, навпаки, відмовлявся підтверджувати візит у непленарні тижні, пояснюючи, що нікого не буде на місці", - розповіло джерело в ПАРЄ.

За словами Репс, скасування візиту мотивували тим, що "високопоставлені українські чиновники 4-5 квітня будуть зайняті з іншими офіційними гостями".

Швидше за все, приводом для відмови стали плани проведення 3-4 квітня засідання комітету парламентської співпраці Україна - ЄС. Між тим, минулого тижня Партія регіонів зірвала засідання цього комітету, заблокувавши затвердження його складу.

Ця ситуація вже обговорювалася на зустрічі моніторингового комітету ПАРЄ 20 березня у Парижі, а також стала причиною для дипломатичної ноти, спрямованої до Києва президентом ПАРЄ, пише газета. Тепер Міньйон планує особисто обговорити це з українським керівництвом.

"Очевидно, Київ намагається уникнути розгляду в ПАРЄ питання про ситуацію в Україні. Без візиту в країну співдоповідачки не зможуть підготувати звіт", - вважає співрозмовник видання.

Репс заявила, що зараз розглядається нова дата візиту: "Ми приїдемо 15-16 квітня".

У результаті перенесення візиту місія не встигне підготувати до квітневої сесії повноцінний звіт про ситуацію з демократією в Україні.

"Буде так зване оновлення колишнього звіту – зазвичай воно займає дві сторінки. Повноцінна доповідь з українського питання буде підготовлена наприкінці 2013 року й винесена на обговорення асамблеї на початку 2014-го", - припускає Репс.

Повʼязані теми:

Наступна публікація