Президент створив Комісію з питань правової реформи. Чим займатиметься та хто увійшов до її складу

Президент створив Комісію з питань правової реформи. Чим займатиметься та хто увійшов до її складу

Фото: pixabay.com

У комісії буде двоє співголів.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом від 7 серпня затвердив положення про Комісію з питань правової реформи та її персональний склад.

Комісія є консультативно-дорадчим органом при президентові.

"Основним завданням комісії є сприяння подальшому розвитку правової системи України на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини і громадянина з урахуванням міжнародних зобов'язань України", - ідеться в документі.

Комісія, зокрема, пропонуватиме президенту, як вдосконалити правову систему України, які зміни варто внести до Конституції, законодавства про організацію судової влади, здійснення правосуддя та статус суддів, законодавства про кримінальну відповідальність та кримінального процесуального законодавства, а також стосовно розвитку юридичної освіти, реформування органів правопорядку тощо.

У комісії – двоє співголів: Михайло Буроменський (професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук - за згодою) та Руслан Рябошапка (заступник керівника Офісу президента). До складу також увійшли українські та іноземні експерти – повний список за цим посиланням.

Нагадаємо, в Україні розгорівся скандал навколо судової гілки влади. 26 липня співробітники НАБУ разом із Генпрокуратурою провели обшук в Окружному адмінсуді столиці. За інформацією пресслужби НАБУ, обшуки відбувалися в межах розслідування можливого вчинення кримінальних правопорушень головою та окремими суддями Окружного суду. 

Слідство вважає, що голова та деякі судді ОАСК організували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втрутились у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Мета цих дій - уникнення обов’язкового кваліфікаційного оцінювання, встановленого законом для служителів Феміди. 

Керівництву Окружного адмінсуду та його суддям підготовлені підозри за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів і організації ухвалення заздалегідь неправосудних рішень.

В управлінні спецрозслідувань ГПУ повідомили про факт впливу керівництва Окружного адміністративного суду на рішення Конституційного суду, ВККС, Вищої ради правосуддя, які єдині у судовій гілці можуть притягувати до дисциплінарної відповідальності, а також на Державне бюро розслідувань, тиснучи на слідство, щоб викликати на допити.

Щодо тиску на КС, слідчі припускають, що це спричинило скасування закону про незаконне збагачення і визнання незаконною люстрації.

Нагадаємо, раніше у липні журналісти викрили Окружний адмінсуд Києва в обході системи авторозподілу резонансних справ. Окружний суд відомий скандальними рішеннями, які неоднозначно сприймаються у суспільстві. З останніх таких - це скасування перейменування проспектів Бандери і Шухевича, призупинення перейменування УПЦ МПскасування націоналізації "ПриватБанку".

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація