Посол США звернулась перед днем голосування до кандидатів у президенти України

Посол США звернулась перед днем голосування до кандидатів у президенти України

Фото: УНІАН

Посилення суспільної довіри та зміцнення державних інституцій: цього у США очікують від виборів в Україні.

Посол США в Україні Марі Йованович закликала українських кандидатів у президенти дотримуватися демократичних принципів участі у виборах 2019. Про це вона сказала під час виступу перед короткостроковими спостерігачами Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Їхнім основним завданням, як стверджує посол, буде забезпечення відображення в результатах виборів волі українського народу. На думку Марі Йованович, тільки неупереджене та незалежне спостереження за виборами не лише забезпечить більшу довіру українців до цього процесу і закличе їх активніше приходити на дільниці, але і переконуватиме їх та міжнародну спільноту у законності результату. Останнє, на твердження посла, важливо для зміцнення в Україні демократичних інституцій та свобод. 

"...Знову і знову, чи то під час Євромайдану, в соціологічних опитуваннях чи за кухонним столом, українці неодноразово і однозначно заявляли, що керування має відбуватися з боку лідерів, які представляють їхні інтереси, і існуватиме можливість, аби ці лідери були підзвітними... Всього через кілька днів мільйони українців продовжать те, що стає традицією вільних і справедливих виборів в Україні. Продовження цієї традиції означатиме, що воля українського народу буде поважатися, кого б не обрали", - наголосила Йованович.

Особливу увагу у своїй промові Йованович приділила і ролі ЦВК, до складу якої входять представники усіх партій. Такий стан речей, на її думку, може забезпечити "успіх української демократії під час організації виборів, підрахунку голосів і у кінцевому підсумку визначення переможця". Посол зазначила, що Україну виокремлює з-поміж сусідів той факт, що за декілька днів до голосування у першому турі невідомо, хто пройде у другий тур, і назвала такий стан речей "силою демократії". 

"Це сила демократії, коли результат заздалегідь невизначений. І щоби ця сила зростала, виконувала функцію контролю уряду, кожен має погодитися поважати процес і грати за правилами, правилами, вільними від надмірного впливу, насильства або залякування", - наголосила вона і підкреслила, що задля інтеграції з Європейським Союзом і НАТО українцям, кандидатам та обраній владі слід дотримуватися ключових євроатлантичних цінностей. Саме цього, за словами посла, очікує від України і міжнародна спільнота.

Як повідомлялося раніше, про очікування чесної та прозорої конкурентності на виборах президента 2019 заявив і голова представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі. "Ми очікуємо, що отримаємо конкурентні вибори, і в нас немає причини думати, що ситуація буде інакшою, оскільки зараз, за два дні до першого туру, ніхто не знає, хто пройде далі, і ніхто не знає, хто виграє ці вибори. Це є свідченням, що Україна сьогодні є демократичною країною", - наголосив він. За словами Мінгареллі, за виборами в Україні спостерігатимуть понад 2 тисячі міжнародних спостерігачів. Окремо Мінгареллі запевнив, що також спостерігачі будуть працювати і на Донбасі. 

Зазначимо, 31 березня, у День виборів нового президента України, ТСН проведе 7-годинний марафон. Марафон розпочне Марічка Падалко інформаційними випусками о 12.00 та 15.00 зі студії ТСН. О 18.00 про поточну ситуацію повідомить Юлія Бориско. А о 19.30 розпочнеться спецвипуск "Вибір країни", який вестимуть одразу троє ведучих. Він триватиме в ефірі "1+1" до 21.30, після чого продовжиться на інтернет-майданчиках ТСН – в YouTube та Facebook, а після завершення шоу "Голос країни" знову повернеться в ТБ-ефір і транслюватиметься до 01.00. Протягом усього дня команда ТСН розповідатиме про ситуацію на виборчих дільницях, порушеннях під час голосування, чергуватиме у штабах кандидатів президентів та покаже їхню реакцію на поточні результати. Кореспонденти ТСН працюватимуть у всіх регіонах України, а також за кордоном – у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі. 

Наступна публікація