Приміщення Шевченківського суду Києва охороняв завгосп, доки відбувалася "ротація" нацгвардійців

Приміщення Шевченківського суду Києва охороняв завгосп, доки відбувалася "ротація" нацгвардійців

Фото: ТСН

МВС і ВРП обмінялися різкими заявами після того, як із приміщення суду зникли державні охоронці.

Шевченківський районний суд столиці залишився без охорони після того, як поліцейські зранку залишили свій пост без пояснень. Натомість Арсен Аваков у соцмережах запропонував забрати від судів поліцейських та нацгвардійців після того, як Феміда відпустила на волю чоловіка, який поранив копа під час засідання у справі про одеського мера Труханова, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Десь об 11:30 охорона пішла, нічого не сказавши. Залишили свій пост", - твердить завгосп, який заступив на неочікуване охоронне чергування. При цьому Олександр Панібрат розуміє, що небагато чим зуміє допомогти в разі надзвичайної ситуації, адже зброї в нього нема, як і відповідних навичок. "Я завгосп. Вільні люди по черзі міняються – стоїмо, охороняємо, записуємо", - пояснив він.

Арсен Аваков залишив Шевченківський райсуд столиці без охорони

Арсен Аваков залишив Шевченківський райсуд столиці без охорони

Речник міністра внутрішніх справ Артем Шевченко пояснює, що роздратування Авакова не є підставою для зняття охорони, натомість юридичні передумови цьому справді існують. "Функція охорони судів – це тимчасова функція Нацполіції і Нацгвардії. Цим має опікуватися спеціальна служба судової охорони, яка чомусь досі не створена", - наголосив він.

Судову охорону мали би створити ще торік, проте у Вищій раді правосуддя скаржаться на дефіцит охочих захищати суддів. "Зараз судова адміністрація займається пошуком кадрового складу, який має це здійснювати. Створити таку службу в межах всієї України за короткий термін майже неможливо", - твердить голова ВРП Ігор Бенедисюк. У раді заяви Авакова розцінюють, як тиск на суд, і не збираються карати суддю, яка відпустила на поруки підозрюваного в нападі на поліцейського. Принаймні допоки не буде письмового звернення про це. Натомість міністр внутрішніх справ ініціює скликання позачергового засідання уряду, де мають розглянути питання охорони українських судів. 

Тим часом департамент комунікацій МВС повідомив, що інформація, розповсюджена у ЗМІ, щодо начебто зняття охорони підрозділами Національної гвардії України з приміщення Шевченківського районного суду, не відповідає дійсності. "Наразі там військовослужбовці Національної гвардії продовжують нести службу. Протягом дня було проведено заміну гвардійців на цьому об`єкті, відповідно до плану організації чергування. Міністерство внутрішніх справ закликає уповноважені органи, зокрема Державну судову адміністрацію та Вищу раду правосуддя, виконати свої обов’язки відповідно до ст. 160 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", і якомога швидше створити спеціальну незалежну службу охорони судів", - наголосили там.

"Своєю чергою міністр внутрішніх справ як політична фігура має підстави давати оцінку рішенням органів державної влади, які демотивують працівників та підривають авторитет правоохоронних органів. Тому він, відповідно до обов’язків, буде і надалі захищати законні інтереси особового складу всіх підрозділів системи МВС. Вища рада правосуддя абсолютно безпідставно заявила про тиск на судову гілку влади, замість того, щоб не допускати неправомірних процесуальних рішень, які, фактично, схвалили збройний напад на поліцейського. Структури МВС – Нацполіція і Нацгвардія – і надалі забезпечуватимуть, відповідно до постанови КМУ № 906 від 9 листопада 2015 р. "Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи,  а також установ судових експертиз", охорону судів, доки не буде прийняте інше законне рішення і доки не будуть реалізовані в повному обсязі норми ст. 160  Закону України "Про судоустрій і статус суддів", - ідеться в офіційному документі міністерства.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація