"Під загрозою законність виборів". ЦВК відреагувала на подання Зеленського про розпуск

"Під загрозою законність виборів". ЦВК відреагувала на подання Зеленського про розпуск

Фото: Офіційний сайт ЦВК

Комісія висловила свою позицію щодо подання президента про дострокове припинення роботи комісії.

Припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії може поставити під загрозу встановлення легітимних та законних результатів виборів.

Про це йдеться в оприлюдненій офіційній заяві ЦВК.

"У зв'язку з початком процедури припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії та з метою уникнення ситуації, яка поставить під загрозу встановлення легітимних та законних результатів виборів, станом на 11 вересня ЦВК вимушена відтермінувати початок повторного підрахунку голосів на виконання рішення суду по справі № 9901/486/19", - йдеться у повідомленні.

ЦВК, ознайомившись з поданням президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень складу комісії, висловила свою позицію, яка складається з чотирьох пунктів.

Щодо відмови реєстрації кандидатів, то ЦВК "не має визначених законом повноважень перевіряти відомості, які надають кандидати стосовно їх місця роботи, адреси, освіти та інших персональних даних".

Крім того, комісія не має юридично встановлених важелів реагування на те, що кандидати зазначали недостовірну інформацію про приналежність до певної політичної партії. "Попри це, вона (комісія – Ред.), в межах своїх повноважень, реагувала на усі подібні факти і щоразу надсилала відповідну інформацію до органів Національної поліції і просила кандидатів та відповідних суб'єктів виборчого процесу звертатися до суду", - йдеться у заяві.

Що стосується одномандатного виборчого округу №169, то Центрвиборчком не мав на меті створити кандидату будь-які перешкоди в реалізації пасивного виборчого права. Це встановлено судом, підкреслюють у ЦВК. "Рішення про скасування реєстрації кандидата в ОВО №169 не є безпрецедентним, так як протягом виборчого процесу було скасовано реєстрацію 154 кандидатів у депутати", - додають.

У заяві також зазначено, щодо одномандатного виборчого округу №198, то «в останньому рішенні суду від 9 вересня вказано, що з боку ЦВК не було жодних невиправданих зволікань щодо встановлення результатів виборів у даному окрузі». Крім того, комісія здійснила всі підготовчі дії щодо встановлення результатів волевиявлення в одномандатному виборчому окрузі №198.

"Якщо розглядати початок процесу дострокового припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії як політичний крок чи політично вмотивоване рішення, вважаємо за необхідне закцентувати, що такі дії несуть за собою і політичну відповідальність, як президента України, так і Верховної Ради України. Комісія готова сприйняти таке рішення", - йдеться у заяві.

ЦВК не сприймає звинувачення на свою адресу, які нівелюють факт проведення чесних, демократичних виборів і їх визнання народом України та міжнародною спільнотою.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський вважає, що всіх членів ЦВК треба звільнити через "бездіяльність" щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, а також "упередженість" під час здійснення реєстрації.

До цього ZN писав, що формальним приводом для звільнення членів ЦВК стане ситуація на 198 окрузі Черкаської області, де Верховний суд скасував результати виборів за позовом кандидата від "Слуги народу" Наталії Дяченко, завдяки чому переміг самовисуванець Сергій Рудик. "Насправді Банкову не влаштовує контроль над ЦВК, що перебуває в руках колишнього президента Петра Порошенка і ексдепутата Олександра Грановського", - зазначає видання, посилаючись на джерело в Офісі президента. 

ЦВК можуть розпустити, а його членів достроково замінити за ініціативою президента

ЦВК можуть розпустити, а його членів достроково замінити за ініціативою президента

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація