Пристайко назвав дії Зеленського щодо Донбасу останньою спробою не допустити там "Придністров'я"

Пристайко назвав дії Зеленського щодо Донбасу останньою спробою не допустити там "Придністров'я"

Фото: УНІАН

Міністр відзначив зусилля президента з активізації "нормандського формату".

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вважає дії президента Володимира Зеленського з активізації переговорів у "нормандському форматі" останньою спробою не допустити реалізації придністровського сценарію на окупованому Донбасі.

Таку думку Пристайко висловив у розмові з Радіо Свобода.

Міністр зазначив, що у найперші дні нападу Росії на Україну було зрозуміло, що йдеться про створення Придністров’я і на нашій території. Пристайко вважає, що "ми, на жаль, заглиблюємося далі і далі в якісь такі сценарії інкапсуляції" Донбасу.  

"Те, що зараз робить президент Зеленський – це, можливо, остання спроба якось розірвати цю тенденцію, цей тренд, який, якщо не робити зараз різких рухів, останніх спроб, напевне, закінчиться тим, що квазіутворення, яке називається "ЛНР", "ДНР", буде все далі і далі заглиблюватися в радянське минуле і відриватися від основного шляху розвитку, який вибрала решта України", – сказав глава МЗС України.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Народні протести та міжнародні реакції: палкі суперечки досі точаться навколо "формули Штайнмаєра"

Народні протести та міжнародні реакції: палкі суперечки досі точаться навколо "формули Штайнмаєра"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація