Пристайко назвав нову ймовірну дату зустрічі лідерів "нормандської четвірки"

Пристайко назвав нову ймовірну дату зустрічі лідерів "нормандської четвірки"

Фото: Сайт президента України

Для проведення саміту має відбутися припинення вогню і розведення військ на Донбасі.

Зустріч лідерів країн "нормандського формату" може відбутися в середині листопада в Парижі. Втім, для цього Росія має погодитися на запропоновану дату.

Про це сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко  після зустрічі із главами МЗС країн-членів ЄС у Люксембурзі, передає ЄП.

"У нас є деякі дати ... ми прагнемо до середини наступного місяця, десь близько середини листопада…Ми відкрито сказали всім, що робимо, можливо, останню чесну спробу йти мінським шляхом…Якщо це не спрацює, нам доведеться шукати якийсь план Б", - сказав він.

Разом з тим, як пише "Інтерфакс-Україна", міністр наголосив, що це відбудеться лише, якщо російська сторона підтвердить дати, запропоновані Україною. Крім того, Пристайко зауважив, що саміт може розпочатися тільки після семиденного припинення вогню та відведення легкої зброї.

Зазначимо, через обстріли бойовиків на Донбасі, чергове розведення сил у Золотому і Петрівському не розпочалося, як планувалося, 7 жовтня. Терміни розведення порушилися через те, що терористи кілька днів тому обстріляли населені пункти.

Українське військо має відійти 1 кілометр від лінії розмежування, дзеркально на таку ж відстань має відійти і противник. Основна передумова розведення сил – це дотримання режиму припинення вогню на цій ділянці протягом щонайменше тижня. Ці дані має підтвердити ОБСЄ. Перший етап розведення полягає у відведенні військ, другий – у демонтажі інженерних споруд та розмінуванні.

У зонах розведення військ на тимчасово окупованому Донбасі Нацполіція має намір збільшити свою присутність. Українські поліцейські залишаться в Золотому-4 і Катеринівці. Вони стежитимуть за безпекою громадян. Копи у складі піших і автопатрулів будуть реагувати на виклики і повідомлення місцевих мешканців.

Зрив перемир'я і переговорного процесу - Зеленський відреагував на обстріл позицій біля Павлополя 

Зрив перемир'я і переговорного процесу - Зеленський відреагував на обстріл позицій біля Павлополя 

Повʼязані теми:

Наступна публікація