Пристайко розповів про альтернативу "нормандському" та "мінському" форматам

Пристайко розповів про альтернативу "нормандському" та "мінському" форматам

Фото: УНІАН

Українська сторона може запросити миротворців на Донбас.

Україна може запропонувати світовій спільності розгорнути на Донбасі миротворчу місію в якості альтернативи врегулювання, якщо "нормандський" та "мінський" формати виявляться безрезультатними.

Про це під час спілкування з пресою після завершення засідання Комітету Європарламенту із закордонних справ заявив глава МЗС України Вадим Пристайко, передає Укрінформ.

"У нас завжди є план "Б". Одна з таких ідей, - запропонувати світовій спільноті допомогти нам місією з підтримання миру. Досі відбувалося лише обговорення цих питань, але ніхто навіть не наблизився до рішення. Навіть місія, яка мала б приїхати в Україну й оцінити, наскільки це взагалі можливо, не була відправлена від ООН. Ці кроки теж можливі. Але, зрештою, у нас із вами залишається право обороняти себе до кінця, як і в кожної нації на планеті", - сказав міністр.

Водночас Пристайко зазначив, що Україна поки ще не збирається просити про розгортання миротворчої місії у все ж вірить, що прогрес може бути досягнутий в "нормандському" та "мінському" форматах.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Як світова спільнота реагує на погодження "формули Штайнмаєра" у Мінську

Як світова спільнота реагує на погодження "формули Штайнмаєра" у Мінську

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація